Populärteknik

”Allt du behöver veta om ny teknik” – här är alla avsnitt

Ny Tekniks populära podcast med det självklara namnet "Allt du behöver veta om ny teknik" rullar vidare. Här samlar vi alla våra avsnitt.

Publicerad

Om någon i världen skulle starta en podcast med namnet ”Allt du behöver veta om ny teknik”, så är det väl just Ny Teknik som skulle göra det?

Sveriges största teknikredaktion med gäster berättar, förklarar och analyserar vetenskapliga och tekniska genombrott som leder till nya sätt att tänka och hur det påverkar vår vardag. 

Lite längre ner listas alla våra avsnitt. Men om du redan nu är nyfiken nog på podden så följer här direktlänkar till några vanliga podcast-plattformar. In och prenumerera!

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts

#14 Northvolts vd Peter Carlsson, om tvivel, fabriksbygge och framtidstro

Northvolts grundare och vd Peter Calrsson berättar om lärdomar från sin tid på Tesla, om att inte lyssna för mycket på tvivlarna om rekryteringsbehov, om framtidsplaner och sin personliga drivkraft.

#13 Patrick Cordner, chef SC3 (Nationellt IT-brottscentrum) om modernt utredningsarbete

Stor intervju med Patrick Cordner, chef på SC3 (nationellt It-brottscentrum). Ett samtal om bland annat: Utredningar om komplexa cyberbrott, polisens behov av digital specialistkompetens och knarkhärvan på darknet.

#12 Susanne Timsjö, robotchef på ABB om framtidens robotik.
Intervju med Susanne Timsjö, robotchef på ABB, om industrins utmaningar, om intelligenta robotar som tar jobben från industriarbetare, om möjligheten för små tillverkningsföretag att använda mindre billigare robotar i tillverkningen.

#11 - Ania Obminska. Vilken bärkasse är bäst för miljön?
Plastpåse, papperskasse eller tygpåse? Vad är egentligen bäst för miljön? Ny Tekniks expert Ania Obminska svarar på alla frågor och berättar vilken typ av val vi borde göra.

#10. Dr Mouna Esmaeilzadeh om teknikoptimism, hjärnan och att leva länge.
Hon har gått från att vara "tandlösa Mouna" till "Doktor Mouna". Men vem är Mouna Esmaeilzadeh och varför är hon ett självklart språkrör för teknikoptimism.

#9 - Robert Falck, vd på Einride. Kan självkörande teknik revolutionera transportbranschen?
Kommer vi någonsin till en punkt då alla förare och förbränningsmotorer är eliminerade i transportsektorn? Einrides vd Robert Falck ger oss sin syn på utvecklingen av självkörande fordon, om konkurrensen med Scania och Volvo, löften om spännande lanseringar.

#8 Peter Ottsjö: Allt du behöver veta om 5G och lite till
Är strålningen farlig? Hur transporteras och behandlas data i ett mobilnätverk? Hur går signalen från din telefon, till radiomasten och ut till internet? Ny Tekniks expert Peter Ottsjö ger svaren.

#7 Per Danielson och Anna Orring: 2010-talets 15 viktigaste teknikhändelser
Elbilsboom, dataskydd och artificiell intelligens som förstår hur katter ser ut. 2010-talet har innehållit stora teknikskiften. Hör vilka händelser som Ny Teknik har valt ut som de 15 viktigaste. Vi spanar även in i 2020-talet.

#6 Robert Schmitz och Jessica Szyber. Varför bygger vi inte fler riktig höga trähus?
Sverige borde bygga mer höga trähus. Det anser arkitekten Robert Schmitz på White Arkitekter. Han är en av hjärnorna bakom det som ska bli Sveriges högsta trähus, det dryga 80 meter höga Sara Kulturhus i Skellefteå.

Bonus: Entreprenören Stefan Ytterborn om att konstruera, designa och sälja elmotorcykeln Cake.
Entreprenören Stefan Ytterborn berättar om konsten att attrahera kapital, lägga ner idéer och att konstruera, designa och sälja elmotorcykeln Cake.

#5 Marcus Boijemyr och Stefan Ytterborn: Vad krävs för att gå från idé till succéartad startup?
Den svenska tech- och startupindustrin är fortfarande stekhet. Men många utmaningar väntar för att vi ska behålla vår position. I det här avsnittet berättar Marcus Boijemyr om hur Sveriges största startupinvesterare, Almi Invest, jobbar och tipsar om sina tre favoritbolag. och vi pratar med serieentreprenören Stefan Ytterborn.

#4 Martin Lindqvist, vd SSAB och Linda Norhstedt, Ny Teknik: Om hajpade Hybrit.
Svenska SSAB är Sveriges överlägset största utsläppare av koldioxid. Med det hajpade högriskprojektet Hybrit ska ståljätten ändra en tusenårig process till en koldioxidfri tillverkning, Dagens gäst Martin Lindqvist, vd på SSAB, svarar på hur det ska gå till och varför projektet är så avgörande för svenskt stålindustri.

#3 Peter Ottsjö och Simon Campanello: Allt om framtidens mobiler.
2019 var ett spännande år för smarta mobiler. Ny Tekniks experter har testat årets prestigelurar. I det här avsnittet får du bland annat svaren på. Vilken telefon var bäst 2019? Vilka är det stora trenderna?

#2 Amanda Lagerqvist och Jörgen Ahlberg: Ansiktsigenkänning - spännande och skrämmande
Ansiktsigenkänningen är lätt att implementera. Det krävs ingen fysisk interaktion av slutanvändaren. Och nu har vi kommit till en punkt där själva ansiktsmatchningsprocessen för att identifiera en individ är snabb och träffsäker. Vad innebär den här utvecklingen för oss som individer och hur fungerar tekniken som gör ansiktsigenkänning möjligt?

Bonus: Felix Björklund utser årets fem bästa elbilar.
Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson och Ny Tekniks elbilstestare Felix Björklund presenterar och diskuterar topplistan över årets fem bästa elbilar.

#1 Johan Kristensson och Frank Smit: Elbilskampen 2019
Skiftet till elmotorer och litiumjonbatterier utgör den största förändringen som den moderna bilindustrin hittills har ställts inför. Omställningen drivs på av lagstiftare, startupbolag som Tesla, ökad miljömedvetenhet hos allmänheten samt utvecklingen av den numer Nobelprisbelönade litiumjonbatteritekniken. Ny Tekniks Elbilskampen är en årlig granskning av biltillverkarnas framsteg i utvecklingen av elbilar.