Samhälle

Alliansen vill fortsatt få bort Hultqvist

Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Foto: Emil Wesolowski/Aftonbladet/IBL Bildbyrå
Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Foto: Emil Wesolowski/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Statsminister Stefan Löfven (S) ombildar sin regering – men väljer att behålla försvarsminister Peter Hultqvist. Alliansen står dock fast vid en misstroendeförklaring mot honom.

Publicerad Uppdaterad

– Vi välkomnar att Anna Johansson (S) och Anders Ygeman (S) får avgå. De bär ett stort ansvar för den säkerhetskris som Sverige har hamnat i. Men samma ansvar bär försvarsminister Peter Hultqvist (S). Så vår kritik mot honom kvarstår. Han har precis samma ansvar, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Även moderatledaren Anna Kinberg Batra håller fast vid misstroendet mot försvarsministern.

– Misstroendet mot Peter Hultqvist är detsamma som i går. Det här handlar om Sveriges säkerhet och enskildas personers säkerhet. Det här är den största säkerhetskrisen på decennier, säger hon till TT.

Alliansen meddelar också att man inte kommer att kalla in till ett extra sammanträde under sommaren.

– När det var tre statsråd så var det angeläget att göra den här förändringen mycket snabbt och vi var beredda att kalla in riksdagen, men nu behövs inte det, säger Jan Björklund (L).

Det kommer först att ske när riksdagens samlas i september.

Läs mer om it-skandalen här!

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson står också fast vid misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det är möjligt att han är den minst ansvarige av de tre, men likväl har han haft ett ansvar. Han har inte informerat statsministern om vad han kände till, säger Åkesson.

Han hade helst sett att Löfven kommit med beskedet att hela regeringen avgår.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att det var ett mycket viktigt och bra besked att den ansvariga ministern Anna Johansson inte fortsätter.

– Det är ett sätt att visa att man har utkrävt ett politiskt ansvar. Det var också ett krav vi hade ställt i Vänsterpartiet, säger han.

Han tycker att det är rimligt att Hultqvist blir kvar. Om Alliansen går vidare med en misstroendeförklaring mot honom är det bara för att ställa till besvär och "inte seriöst", anser Sjöstedt.

– Det är dags för dem att ta ett djupt andetag och fundera lite.