Almedalen

ABB-chefen: Jag har väldigt kul på jobbet

Johan Söderström har varit chef inom ABB i 30 år och är en av Teknik-Sveriges mäktigaste: chef för ABB Sverige och ordförande i Teknikföretagen. Foto: Pia Nordlander
Johan Söderström har varit chef inom ABB i 30 år och är en av Teknik-Sveriges mäktigaste: chef för ABB Sverige och ordförande i Teknikföretagen. Foto: Pia Nordlander
Johan Rittner, till vänster, är vd för IBM i Sverige och får en visning av ABB-roboten Yumi av Johan Söderström. Foto: Pia Nordlander
Johan Rittner, till vänster, är vd för IBM i Sverige och får en visning av ABB-roboten Yumi av Johan Söderström. Foto: Pia Nordlander
Det bästa med chefsjobbet är alla människor man får möta, säger Johan Söderström i intervjun med Ny Tekniks Fredrik Karlsson. Foto: Pia Nordlander
Det bästa med chefsjobbet är alla människor man får möta, säger Johan Söderström i intervjun med Ny Tekniks Fredrik Karlsson. Foto: Pia Nordlander

Han gillar att prata om energirevolutionen och industri 4.0. Men vi frågade även Johan Söderström om hans ledarstil, intressen – och samarbetet som ska ta två storbolag till en gemensam, ljus och digital framtid.

Publicerad

När vi kliver in i det kombinerade konferensrummet och visningscentret hos ABB på Finnslätten i Västerås har ett toppmöte just avslutats. Deltagarna pratar uppsluppet med varandra. Där finns bland andra ABB:s Björn Jonsson, divisionschef för processautomation, och Lena Nyberg, som fått ett nytt digitaliseringsuppdrag, och där finns de allra högsta cheferna på IBM i Sverige.

Framför den tvåarmade roboten Yumi finns Johan och Johan.

Johan Rittner är vd på IBM Sverige.

Johan Söderström är vd för ABB Sverige, och det är honom vi bokat möte med för en intervju.

– Vi är väldigt glada för att företagen har skrivit ett samarbetsavtal. IBM har exempelvis stor kompetens inom artificiell intelligens. Det är spännande hur vi kan lägga ihop deras digitala kompetens med vår, säger Johan Söderström.

– Och gemensamt jobba för att få samma innovationskraft i stora bolag som mindre bolag kan ha, tillägger Johan Rittner.

Bolagen skrev under våren ett avtal på koncernnivå om att samarbeta. Nu ska samarbetet ta fart på allvar i Sverige, avslöjar företagen för Ny Teknik.

– Vi ska ut och möta kunder som är intresserade av digitalisering och hållbarhet och har stor vilja att ta till sig ny teknik, säger Johan Söderström.

Läs mer:

– Vi ska också starta gemensamma projekt, för det är genom att experimentera som vi tror att man skapar innovationskraft. Man kan inte alltid ha ett business case innan man kör igång, säger Johan Rittner.

IBM-cheferna tackar för sig och vi fortsätter samtalet med Johan Söderström. Han är en av Teknik-Sveriges verkliga höjdare, en färgstark ledare och omtalad talare med kraftfullt uttryckssätt. På scen oberäknelig och spexig. Men när ljuset riktas mot Johan Söderström som person blir han närmast besvärad. Han försöker styra om porträttbildsfotograferingen till ett gruppfoto. Det är laget, samarbetet, som är det viktiga, säger han gång på gång. Till intervjun har han tagit med sig fyra kolleger från ABB- ledningen som ska kunna fylla i. Och kanske för att han ska ha någon att göra high five med för att understryka lagkänslan och visa hur bra de samarbetar.

Vad betyder digitaliseringen för ABB, som har levererat robotar och på så sätt effektiviserat industrin sedan 1974?

– Våra robotar har varit uppkopplade i tio år, men det är få av våra kunder som fullt ut förstått den möjligheten. Det kan gå att öka produktiviteten jättemycket om man använder möjligheterna på rätt sätt, säger Johan Söderström.

Men hur smarta är då ABB:s egna fabriker?

– Vi gör hela tiden förbättringar. Vi använder själva mer och mer vår egen tvåarmade robot, som kan jobba sida vid sida med människor och robotar och maskiner som är uppkopplade mot molnet.

Hur är era chanser att ha konkurrenskraftig produktion i Sverige?

– Förutsättningarna är goda, för vi har möjligheten att göra investeringar i både maskiner och människor, då kan vi åstadkomma mycket.

Hur ser de allmänna förutsättningarna ut för att producera i Sverige?

– Det ser bra ut, fördelarna med att flytta ut produktion minskar. Vi har exempelvis kunder som SKF i Göteborg som markant förbättrat produktiviteten i fabriken.

Vad skulle du vilja se mer av från politiskt håll som stöd för industrin?

– Att man fortsätter med pilotprojekt och testbäddar och kanske vågar gå lite snabbare fram när man märker att något fungerar.

Industrins framtid är en fråga som ligger Johan Söderström varmt om hjärtat. En annan är energirevolutionen. Han ser förstås möjligheter för teknikföretaget med lösningar för kraftöverföring och smarta elnät, men han har också ett större engagemang. Han har vunnit hållbarhetspris i sitt ledarskap och tycker att det är fantastiskt att få bidra till FN:s hållbarhetsmål 7 om el till alla.

– Med energirevolution menar jag att det händer saker inom alla områden. Solkraften växer både småskaligt och storskaligt. Vindkraften växer också väldigt mycket. Transmissionssystemet, att över- föra kraft långa sträckor, byggs ut mer än tidigare. Med mer småskalig elproduktion så byggs det också mikronät och nanonätslösningar. Det krävs också att man använder mjukvara på ett bättre sätt för att matcha utbud och efterfrågan. Samtidigt får vi medborgare en annan syn på hur vi vill köpa el.

Vad är ABB:s roll i energirevolutionen?

– Vi jobbar med alla bitarna. Det är det som är så spännande och det som gör att jag skulle vilja vara 25 år igen så att jag fick vara med om allt spännande som händer. ABB stöttar utbyggnaden av förnyelsebar elproduktion, bygger transmissionssystem i stora projekt, svarar för distributionslösningar och laddning av elfordon.

Vad är de största förändringarna som sker i och med digitaliseringen av elnäten?

– I och med att allt blir mer decentraliserat så krävs det att man kan matcha utbud och efterfrågan och få ännu mer information till oss som konsumenter, och där är internet of things väldigt bra.

Du har varit chef inom ABB i 30 år. Vad är det bästa med jobbet?

– Att jag får träffa så många olika människor. Jag har respekt för alla jag möter. Jag träffade Bangladesh premiärminister, sen pratade jag uppgradering av tåg med SJ-chefen, och i morgon ska jag träffa medarbetare i Ludvika. Jag har väldigt kul på jobbet.

Vad är det viktigaste du lärt dig som ledare?

– Att det finns en otrolig kraft i människor. Om man ger människor rätt förutsättningar och de trivs, då blir det bra. Men det måste klicka direkt, man måste känna glädje där man är.

Var hämtar du själv kraft till ditt jobb som toppchef?

– Vi har en bra kultur på företaget där vi ser efter varandra. Jag har också fru och barn som är tolv och nio år som jag är med. Jag gillar fiske, natur, kultur, att spela tennis, se barnen spela fotboll.

Kommunikationschefen Suzanne Lagerholm har påmint om att tiden för intervjun håller på att ta slut, men Johan Söderström gör sig ingen brådska. Han säger att han uppskattar Ny Teknik som tidning och vill flera gånger försäkra sig om att vi fått svar på alla frågor. Han skrattar, utdelar en vänskaplig klapp på axeln och rusar vidare – mot nästa möte.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Var finns ni om tio år?

■ Sjätte avsnittet av IoT-podden från Ny Teknik handlar om smarta elnät och iot inom energisektorn.

■ Där kan ni höra Johan Söderström utveckla vad detta betyder för ABB.

■ Programmet gästas av Maria Sandqvist, kanslichef för Forum för smarta elnät, som förklarar hur internet of things kan förändra energibranschen.

■ IoT-podden finns på Soundcloud, Itunes och Acast – eller nås via nyteknik.se.

■ Johan Söderström gästar även Ny Tekniks scen i Almedalen, på onsdag 5 juli kl 15.30.

Svensk industri

– Jag är otroligt optimistisk om svensk industri. Vi är bra på hållbarhet och kan visa vägen. Jag hoppas även att unga människor söker sig till industrin, att den blir ännu mer jämställd och drar nytta av mångfalden.

ABB Sverige

– Vi är fortsatt en viktig del av företaget globalt, vi är fortsatt innovativa och jobbar nära kund. Är bra på hållbarhet och drar nytta av globaliseringen.

Johan Söderström

– Då är jag 65 och jag vill inte bli någon som hindrar unga från att komma fram. Men jag hoppas att jag har någon roll i näringslivet.