Digitalisering

6700 basstationer utslagna av skalvet

Japans största teleoperatör NTT DoCoMo rapporterar nu om effekterna av skalvet 11 mars. 6700 basstationer slogs ut.

Publicerad

Att vara utrustad med mobiltelefon var till liten hjälp för de boende i de delar av Japan som drabbades hårdast av jordskalvet och den efterföljande tsunamin 11 mars i år.

Japans största teleoperatör NTT DoCoMo har släppt en redogörelse för effekterna av naturkatastrofen och reparationsarbetet.

Ett exempel på hur svårt det blev med kommunikationen kring katastrofen är att 6700 basstationer för mobiltelefonin slogs ut av strömavbrott eller flodvågen.

Även det fasta nätet och fibernät för datakommunikation slogs ut.

DoCoMo berättar att företaget mobiliserat 10000 personer från hela Japan för att få igång så mycket som möjligt av kommunikationsnäten.

I början av den här veckan hade 90 procent av basstationerna antingen tagits i drift igen eller ersatts med mobila stationer eller andra tillfälliga lösningar.

På vissa mycket hårt drabbade platser fungerar ännu inte mobilnäten, men på flera evakueringscentrum har man delat ut satellittelefoner. På andra sådana centrala platser där mobilnätet kommit igång men där annan infrastruktur fortfarande är raserad har man inrättat laddningsstationer där människor kan ladda sina mobilbatterier. 2300 publika telefoner har satts upp på strategiska platser.

I länet Fukushima ska 248 basstationer av tidigare 307 vara i drift i slutet av april. Ytterligare 68 ligger inom evakueringszonen kring det havererade kärnkraftverket och räknas än så länge bort.