Digitalisering
”5g före 2020 är kejsarens nya kläder”

Att kalla ett mobilnät före 2020 för 5g är ”kejsarens nya kläder”. ”Det är mest ett marknadsföringsjippo”, säger mobilgurun Jens Zander.
Jens Zander, professor i radioteknik och vetenskaplig chef för Wireless@kth i Kista, har forskat på mobilkommunikation i över 25 år och deltagit i flera av EU:s forskningsprojekt. Han ogillar den senaste utvecklingen av begreppet 5g, den femte generationens mobilnät.
– En ny mobilgeneration ska baseras på ny revolutionerande teknik. Det är också avsikten med 5g. Så jag och mina forskarkolleger drar på munnen när andra kallar nät och tjänster som lanseras före 2020 för 5g.
För det är precis det som allt fler börjat göra, vilket visades på föregående uppslag. Verizon i USA 2017, Telia i Stockholm 2018, Sydkorea 2018, och nu hoppas även EU-kommissionen på 2018.
Läs mer:
– Det 5g som de här talar om skulle jag kalla ”kejsarens nya kläder”, säger Jens Zander.
Hans förklaring till att operatörer som Verizon och Telia kallar sina lanseringar för 5g är att de vill skaffa sig ett marknadsmässigt försprång som ”5g-operatören”.
– Men det kommer inte att finnas något revolutionerande annorlunda i näten före 2020. Det är inget annat än marknadsföringsjippon, säger han.
4g-standarden vidareutvecklas fortfarande, och en ny release släpps ungefär vartannat år. Det som visas 2017 och 2018 borde hellre kallas en ny 4g-variant, menar Zander.
– Och det är inte dåligt i sig. 4g och trådlösa nätverk som wifi kommer att kunna lösa mycket av operatörernas kapacitetsproblem, men det är knappast tal om en teknisk revolution.
Läs mer:
Det finns tre områden i 5g som Jens Zander karaktäriserar som tekniska genombrott. De är dock långt ifrån klara att börja användas kommersiellt de närmaste åren, menar han.
1. Ett nytt radiogränssnitt för millimetervågor.
Det börjar bli fullt i de frekvensband som operatörerna har att tillgå. Ett radiogränssnitt för millimetervågor, där det finns gott om outnyttjat utrymme, är ett alternativ och då krävs nya små kompakta riktantenner. Det ger extremt hög kapacitet till mobila enheter.
– Det är en helt ny teknik, som vi inte vet om den fungerar ännu. Det kommer inte fungera att ha mobilen i fickan, då blir dämpningen för stor. Men det kan passa för att koppla upp bussar och bilar, för att ge passagerarna mobiltäckning, och det är väl det Sydkorea ska visa under vinter-OS, säger Jens Zander.
2. Beräkningar närmare de uppkopplade prylarna.
Att styra uppkopplade prylar som självkörande bilar kräver ny teknik. Då kan inte beräkningarna längre göras i ”molnet” någonstans i en serverhall långt bort, så som sker med dagens mobilappar. För att styra bilar krävs snabba svar och beräkningar som sker i datorer på närmare håll, samtidigt som man måste ha tillgång till mer globala data. En idé för att lösa detta kallar forskarna för ”kantmoln”, ”edge cloud” på engelska.
– Hur det ska lösas är inte klart, men tekniken kommer att vara helt ny, så det blir spännande, säger Zander.
3. Ny nätarkitektur.
För att 5g ska fungera för företag och organisationer som anser att det öppna internet är en för osäker miljö krävs en typ av virtuell uppdelning av näten, ”slicing”, som branschen kallar det ibland. Molntjänsterna blir troligen mer integrerade i nätstrukturen, något som kallas 3c och står för communication, computing, cashing, enligt Jens Zander.