Digitalisering

5g är inte nog för Trump – han vill ha 6g

President Donald Trump under ett telefonsamtal med den mexikanska presidenten Enrique Pena Nieto. Foto: AP Photo/Evan Vucci/TT
President Donald Trump under ett telefonsamtal med den mexikanska presidenten Enrique Pena Nieto. Foto: AP Photo/Evan Vucci/TT

Presidenten hånas för sitt utspel. Men Ericsson har sedan flera år börjat ”titta bortanför 5g”.

Publicerad

Teknikoraklet Donald Trump har redan börjat prata om nästnästa generations mobilstandard, 6g. ”Jag vill ha 5g, och till och med 6g, i USA så fort som möjligt...det finns ingen anledning att vi ska hamna på efterkälken med något som så uppenbart är framtiden”, skriver presidenten från sin favoritplattform, Twitter.

Det saknas dock inte anledningar till att USA kan hamna efter i 5g-kapplöpningen. En av dem är att Huawei, som är världens största leverantör av telekominfrastruktur, just nu är mer eller mindre bannlysta i landet. Kina är dessutom mer aggressiva i sin utbyggnad av 5g-nät för industriella tillämpningar, det område där 5g kan komma att få störst genomslag.

Annons: Hitta nya affärsmöjligheter med 5G

Sin vana trogen skriver Donald Trump motsägelsefullt nog att USA borde vinna telekomslaget ”genom konkurrens, inte genom att blockera för närvarande mer avancerade tekniker”. Det där hade Huawei inte kunnat säga bättre själva.

Trump har i sociala medier hånats för att han redan nu nämner 6g, en standard som lär vara åtminstone ett årtionde bort. Å andra sidan är det naturligtvis så att Ericsson, Nokia och Huawei sedan en tid arbetar mot det målet. Så här sa Ericssons före detta forskningschef, Sara Mazur, till Ny Teknik för ett år sedan:

– Vi börjar titta på det. Typiskt sett är det tio år mellan varje generation. Det finns ingenting som heter 6g än, men vi börjar titta lite bortanför 5g. Under de kommande åren kommer vi att göra det mer och mer allteftersom 5g övergår till produktutveckling. Teknikutvecklingen kommer inte att stanna.