Övriga nyheter
3d-skrivare för hud ersätter djurförsök
Mänsklig hud som ersätter djurförsök. Det är en av marknaderna för en svensk 3d-printer som använder bläck med levande celler. I mars klev bolaget Cellink in på årets 33-lista.
Det är mitt i natten, men på femte våningen i Biotech-huset på Arvid Wallgrens backe i Göteborg, råder full aktivitet. Entreprenören Erik Gatenholm och cellbiologen Hector Martinez står koncentrerat och monterar ihop 3d-skrivare för levande celler. Flertalet printrar är beställda av kunder i USA, Sverige och Japan.
– Vi är egentligen ett biobläckföretag men tyckte att det behövdes en billigare och mer skonsam skrivare på marknaden, säger Erik Gatenholm, vd för det unga teknikföretaget Cellink.
Tillsammans med Hector Martinez gav han sig för ett år sedan i kast med att lösa problemen som Chalmersforskare upplevde när de försökte skapa organ och vävnader genom 3d-utskrift. Skrivaren som forskarna köpt in visade sig bland annat hamra sönder cellerna.
Resultatet blev en 3d-bioskrivare där celler trycks genom skrivhuvudet, ungefär som med en spruta, samt ett bläck med nanocellulosa som får cellerna att trivas. Med tekniken överlever runt 95 procent av cellerna en utskrift.
– Dessutom väger vår skrivare bara 20 kg och kostar 50 000 kronor. Det kan jämföras med 200 kg och 2 miljoner för andra 3d-bioprintrar som finns på marknaden.
Nackdelen är att precisionen i utskriften inte hamnar i exakt samma toppklass.
– Frågan är om en extremhög precision är vad som behövs i dag när det mest handlar om forskning? säger Erik Gatenholm.
Att döma av beställningarna som trillar in håller köparna med. Under de senaste 45 dagarna har företaget sålt fler än 30 skrivare – tillsammans med ett bläck där hud- och broskceller trivs. Med nanocellulosan får bläcket mekaniska egenskaper som andra biobläck saknar: det flyter inte ut och man kan skriva ut celler och stödstrukturer i ett. Stödstrukturen är ett måste när vävnad eller organ ska skapas.
Bland kunderna finns ett 20-tal universitet världen över liksom drygt tio inom industrin. Dit hör kosmetikaföretag som vill använda skrivaren och bläck med hudceller för att skriva ut mänsklig hud. Huden ska användas för att ersätta djurförsök – kosmetika som är testad på djur får inte säljas i EU. Köparna är bolag i USA och Japan, men några namn får Erik Gatenholm inte avslöja.
Det långsiktiga målet är att skrivaren ska kunna användas för att printa mänskliga reservdelar. Men just nu är utmaningen att skala upp tillverkningen. Produktionen sker i dag för hand i företagets lokal i Göteborg.
– Vi får in massor med beställningar och letar efter en firma i Göteborg som kan ta hand om produktionen, säger Erik Gatenholm.
När Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista i förra veckan var i Göteborg på regionfinal så vann Cellink en plats på 2016 års lista. De andra två tävlande, Captario och Greenbyte, har fortfarande chansen att komma med på den slutliga listan som presenteras den 12 april i Stockholm.
Här hittar du fler artiklar från 33-listanl.