Digitalisering

340 miljoner ska lösa it-kaoset i Stockholm

På Tegelhagens skola i Sollentuna används datorer och surfplattor naturligt i lek och undervisning. - Grundskolan har ett ansvar att lära barnen hantera ”informationsmonstret” – men inte förskolan, skriver debattören. Foto: Annika af Klercker / SvD / Scanpix
På Tegelhagens skola i Sollentuna används datorer och surfplattor naturligt i lek och undervisning. - Grundskolan har ett ansvar att lära barnen hantera ”informationsmonstret” – men inte förskolan, skriver debattören. Foto: Annika af Klercker / SvD / Scanpix

Efter alla it-problem ska Stockholmsskolorna nu få en ny digital plattform. Ett hemligt antal it-bolag tävlar om kontrakten, värda 340 miljoner kronor.

Publicerad

Efter år av missnöje bland elever, lärare och föräldrar, ska Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad nu byta ut skolornas verksamhetssystem.

Önskningarna om att få fungerande, moderna pedagogiska programverktyg, med hög it-säkerhet, ska tillmötesgås.

It-system som Bosko, Hanna, Fronter och Stockholms skolwebb – vilka används av både pedagoger och administratörer – ska ersättas av en ny stor skolplattform, som blir gemensam för förskolor, grundskolor, gymnasier, vuxenutbildningen, yrkeshögskolorna och Sven­ska för invandrare. Den tros få uppåt 300 000 användare.

– Upphandlingen är den största som görs i Stockholms stad för närvarande, säger Ann Hellenius, it-chef på förvaltningen.

I början av september beslutade kommunfullmäktige att avsätta 340 miljoner kronor för projektet. Det senare har förberetts i över ett års tid med hjälp av ett hundratal lärare, rektorer, sakkunniga, elever och föräldrar.

It-företagen fick i april kvala in till upphandlingen. Anbuden började sedan lämnas in i augusti och ska vara inlämnade senast i oktober. Vilka och hur många bolag som deltar i anbudskriget är sekretessbelagt. Man slåss om fem kontrakt.

Den nya plattformen förväntas bli ”flexibel, individanpassad, mobil och effektiv”.

– Om någon del av tekniken inte fungerar eller blir föråldrad så ska vi kunna byta leverantör. Man ska också kunna koppla på nya appar och e-tjänster, säger hon.

Tidigt nästa år avgörs vem eller vilka som får bli leverantörer.

På försommaren  stod det klart att Volvo IT som sköter it-driften och levererar datorer till skolverksamheten i Stockholms stad får fortsätta ha uppdraget i två år till trots att en rapport visade på olika grader av kaos: långa inloggningstider, prestandaproblem, otillräcklig support och skenande it-kostnader.

Gymnasister får laptop

Stockholms stad gör också nya hårdvarusatsningar: 6 500 stationära datorer, 2–4 år gamla, ska bytas ut.

Alla elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska också få bärbara datorer.