Samhälle

25 år sedan Jas-kraschen i Stockholm

Olyckan skedde 8 augusti 1993 på Långholmen under Vattenfestivalen. Foto: Yngve Magnusson / TT
Olyckan skedde 8 augusti 1993 på Långholmen under Vattenfestivalen. Foto: Yngve Magnusson / TT

Tiotusentals människor hade samlats i centrala Stockholm när flygvapnet skulle visa musklerna med en uppvisning av JAS 39 Gripen.

Publicerad

Men sommardagen för 25 år sedan, den 8 augusti 1993, fick en dramatisk vändning när planet i luften överstegrade och singlade ned från skyn.

Under flyguppvisningen över Riddarfjärden i de centrala delarna av huvudstaden kunde vettskrämda åskådare, och tv-tittare i hela landet, se hur JAS 39 Gripen-planet slog runt i luften och föll okontrollerat ned mot ön Långholmen, där det kraschade i ett moln av eld och svart rök.

Piloten Lars Rådeström lyckades skjuta ut sig innan planet slog i marken. Mirakulöst nog skadades ingen allvarligt vid kraschen – men bara 30 meter bort på Västerbron befann sig tusentals åskådare. I dag finns ett minnesmärke på nedslagsplatsen.

Den efterföljande haveriutredningen pekade ut stridsflygplanets styrsystem som boven i dramat. Lars Rådeström friades helt från ansvar.

Det som hände var att pilotens skarpa svängar fick den så kallade rollautotrimmen att kopplas ur. När han gjorde flera försök att kompensera med styrspaken överansträngdes styrsystemet.

Att den typen av problem kunde uppstå fanns inte med i förarmanualen och piloten kände därför inte till det.

– I dag mår jag inte dåligt av det. Men jag hade gjort det om människor hade dött, sade Lars Rådeström till Aftonbladet i en intervju 2002, året efter att han hade pensionerat sig.

På senare år har den före detta piloten, i dag 74 år och bosatt i Skåne, konsekvent avböjt att tala med medier om händelsen.