MILJÖ

Modejättarna H&M och Zara kopplas till miljöförstöring

Stora delar av värdeful natur har skövlats för att göra plats för bomullsplantage. Här i Correntina, i Bahia i Brasilien i juni 2023.

Plagg från H&M och Zara innehåller bomull från mark som utsatts för omfattande skövling, våld och miljöförstöring. Detta trots märkningar om bra och etisk bomull, enligt en granskning av miljöorganisationen Earthsight.

Publicerad Uppdaterad

H&M och Inditex, som äger bland annat Zara och Pull&Bear, brister grovt i ansvar enligt en granskning av organisationen Earthsight. Trots att bomullen i deras plagg är certifierad med “Better Cotton” finns många etiska och miljömässiga tveksamheter, enligt Earthsight som granskat bomullsindustrin under ett års tid.

Enligt rapporten har omkring 800 000 ton icke-etisk bomull från den känsliga och redan hårt ansatta Cerradosavannen i Brasilien, kunnat spåras till plagg som säljs i svenska H&M- och Zara-butiker.

Lokalbefolkning vittnar om hur de och deras boskap har först bort från sin mark och tvingats upplåta dem till stora företag som tjänar stora pengar på bomullsodlingen.

Mark i Brasilien skövlas för att ge plats åt plantager där bomull odlas. Bomullen används sedan för att göra kläder till bland annat H&M och Zara.

Genom kartläggningen har de spårat bomull hos klädkedjorna via textilfabriker i Asien tillbaka till plantage som finns på mark som stora företag olovligen tagit från lokalbefolkningen i Brasilien.

Rapporten bygger på granskningar av bland annat fraktdokument, tusentals domstolsdokument och satellitbilder liksom intervjuer med lokalbefolkning som vittnar om våld. Medarbetare från Earthsight har också deltagit undercover på platser där bomullen säljs för att syna kedjan från bomullsplanta till färdigt plagg.

Savannområdet där bomullen odlas hade tidigare en omfattande biologisk mångfald och delar av den är redan utsatt efter att ha omvandlats för soja- och nötköttsproduktion.

Över hälften av marken i Cerradon har enligt rapporten skövlats för storskaligt jordbruk. Förutom att skövlingen i sig medför omfattande klimatpåverkan så kräver bomullsplantager miljarder liter färskvatten och besprutas med stora mängder miljöfarliga bekämpningsmedel.

H&M kommenterar: ”Vi har brustit”

Marcus Hartmann, hållbarhetsansvarig för H&M Norden, säger att de välkomnar rapporten och tar innehållet på största allvar.

– Så fort vi fick indikationer på rapportens innehåll tog vi kontakt med Better Cotton som nu gör en tredjepartsgranskning för att gå till botten med vad som har hänt.

Oavsett Better Cotton, vad är H&M:s ansvar för underleverantörerna?

– Vi har absolut ett ansvar för hela vår värdekedja, det råder ingen tvekan om det. Det är därför vi tar den här typen av rapporter på stort allvar. Det är ingen tvekan om att både standarder och spårbarhet måste förbättras.

Vad säger du till konsumenterna som kanske känner sig lurade?

– Vi har brustit och behöver se till att standarderna stärks så att vi kan fortsätta med bomull som håller en hög nivå.

Kan ni stoppa de fabriker som syr era kläder från att använda bomull från de utpekade plantagerna?

– Det är jag inte rätt person att svara på. Men i sådana här fall är många organisationer överens om att man ska fortsätta att göra det bättre och inte bara lämna. Nu har vi bra information om vad vi kan förbättra.

I ett mejlsvar till TT skriver en talesperson för Better Cotton att de efter att de uppmärksammats på granskningen inlett en diskussion och ska försöka hitta sätt att stärka sina standarder.

"Efter att vi fått kännedom om problemen har vi initierat en granskning utförd av en tredjepart av de tre inblandade plantagen", står det i mejlet.

FAKTA

Gigantiska modeföretag

H&M och Inditex, som äger bland andra Zara, Pull& Bear, Bershka och Massimo Dutti är världens största klädföretag. Enligt Earthsight hade de 2022 en gemensam vinst på omkring 41 miljarder amerikanska dollar.

H&M har 4 400 butiker globalt och Zara och andra Inditexmärken har omkring 6 000.

Källa: Earthsight