TECH

Oneplus visar upp vätskekyld mobil

Oneplus vätskekylda konceptmobil.
Oneplus vätskekylda konceptmobil.

Den kinesiska mobiljätten Oneplus har krympt kylsystemet hos en speldator och fått in det i en mobil. Företagets senaste konceptmobil kyls med hjälp av vätska.

Publicerad Uppdaterad

Den kinesiska mobiljätten Oneplus har visat upp en ny konceptmobil på mobilmässan MWC i Barcelona. Den vätskekylda versionen av Oneplus 11 kommer antagligen inte att släppas på marknaden men kyltekniken kan komma att användas i framtida modeller.

I den nya koncepttelefonen har Oneplus krympt ner det kylsystem som vanligtvis återfinns i speldatorer. Piezoelektriska keramiska mikropumpar skickar vätska genom tunna rör dragna mellan två membran för att avleda värme. Kylvätskan som pumpas runt i mobilen syns även genom den genomskinliga baksidan.

Temperaturen sänks med 2,1 grader

Oneplus kallar kyltekniken för ”Active CryoFlux”. Medan mobilen används för att spela spel ska kylsystemet kunna sänka temperaturen 2,1 grader – vilket förbättrar bildhastigheten med 3 till 4 bilder per sekund enligt Oneplus.

Kylningen kan även sänka mobilens temperatur vid laddning, då med 1,6 grader. Detta ska skala av 30 till 45 sekunder från laddningstiden, skriver bolaget.