TECH

Nokia vill att du ska laga mobilen själv

Nya Nokia G22.
Nya Nokia G22.

Nya Nokia G22 ser ut som vilken mobil som helst. Men om den blir trasig kan du fixa problemet själv med hjälp av ett lagningskit.

Publicerad Uppdaterad

Inför den stora mobilmässan Mobile Word Congress, MWC, i Barcelona presenterades en ny Nokia-telefon. Det finska företaget HMD Global har gått ihop med företaget Ifixit för att låta användare själva reparera trasiga mobiltelefoner.

I sig är den nya Nokia G22 kanske inget särskilt. Den har ett plastskal av återvunnet material, en Unisoc T606 CPU och 128 GB minne. Mobilen har en 6,5 tums HD-skärm med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz, tre bakre kameror och en framkamera.

Mobiltelefonen är däremot den första modellen som Nokia släpper som uppmuntrar hemmalagning. Trasig skärm, dåligt laddningsuttag eller ett gammalt batteri är sådant som användare ska kunna lösa själva med lagningskitet.

Fler guider och kit kommer att bli tillgängliga när Nokia släpper nya modeller anpassade för självlagning. Lagningskit och ersättningsdelar köps separat via iFixit. Nokia skriver också på sin hemsida att om en reparation görs med verktyg och instruktioner från iFixit så påverkar detta inte garantin utan ses som en auktoriserad reparation.

Utöver modellen G22 lanserar Nokia C22 och C32, budgetmobiler på under 2 000 kronor.

Nokia G22 möjliggör hemmalagning.
Nokia G22 möjliggör hemmalagning.

Tillverkning ska flyttas till Europa

Utöver nya mobilmodeller har HMD Global gått ut med att de vill flytta tillverkning av 5g-enheter till Europa, men oklart till vilket land. I dagsläget finns ingen större produktion av smarta telefoner i Europa utan de stora mobilföretagen tillverkar sina enheter i Asien.

I ett försök att uppmuntra företag att flytta produktion till Europa har EU infört lagar och subventioner som ska gynna viktiga tekniksektorer. I vilket land en eventuell fabrik skulle kunna byggas är inte bestämt.

– Även om vi inte kan diskutera specifika europeiska subventioner samarbetar vi med flera parter i både den offentliga och privata sektorn i Europa för att förespråka europeisk tillverkning och FoU, säger HMD:s marknadschef Lars Silberbaur till Reuters.