LEDARE

”Svensk industri borde höja insatserna i Ukraina”

”För lite och för sent”, är den återkommande kritiken mot västländerna när de militära och finansiella stöden till Ukraina kommer på tal, skriver Ny Tekniks chefredaktör Thomas Peterssohn.

Publicerad Uppdaterad

Det här är en kommenterande text. Skribenten står för analys och eventuella åsikter.

Detsamma kan även sägas om näringslivets uppbackning. Det moraliska stödet är visserligen starkt, men fler företag borde också agera på riktigt, med tekniskt kunnande och kapital. Fortfarande är majoriteten av svenska storföretag passiva.

Ukraina är växande ekonomi och har inte minst en stark techindustri, men har samtidigt stora behov av utländska investeringar. Återuppbyggnaden av infrastruktur kan och behöver inte vänta till kriget är slut. Ökad handel stärker Ukrainas motståndsförmåga, vilket gynnar även Sverige.

Ny Teknik har drivit frågan de senaste två åren och arrangerat bland den svenska paviljongen på industrimässan Rebuild Ukraine.

Dessutom kommer Ukraina att bli Europas tillväxtmotor den dagen kriget är slut och då lär proaktiva företag först i kön när exportaffärer ska göras.

Glädjande nog finns dock tecken på ökat intresse. Business Sweden har senaste året byggt ut sin representation i Kiev och tidigare i våras gick ett antal svenska företag, bland andra Scania och Alfa Laval, ut i ett offentligt upprop till näringslivet om att öka handeln med Ukraina.

Ny Teknik har drivit frågan de senaste två åren och arrangerat bland den svenska paviljongen på industrimässan Rebuild Ukraine, inte minst tillsammans med flera av företagen bakom uppropet.

För några veckor sedan bjöds vi in till rundabordssamtal när det första spadtaget togs till Swedish Green Tech Alliance for Rebuilding Ukraine. Margot Wallström redovisade planerna kring återuppbyggnaden och det uppdrag hon fått av president Zelenskyj.

Duktiga ingenjörsföretag

En av slutsatserna på mötet är att Sverige är väl lämpat att bidra till en grön återuppbyggnad av Ukraina, inte minst på grund av våra duktiga ingenjörsföretag och kompetens inom hållbarhet. Men då behöver vi samla företag och offentliga organ och gå fram tillsammans. Ett lovande exempel är den svenska avfallsbranschen som nu förbereder ett program för att bygga upp Ukrainas avfallshantering.

Just nu jobbar Ny Teknik och hållbarhetsbyrån Forever med nästa Rebuild Ukraine – Health and Rehabilitation i juni, denna gång för företag inom medicinteknik och life science. Stora bolag som Elekta, Essity, Asker och Medicover har tackat ja och fler är på väg in vilket är otroligt positivt. Här samarbetar vi med Swecare, som samlar privata och offentliga aktörer i branschen och med Business Sweden. Vi har också stöd av mediekollegorna Medtech Magazine och Life Science Sweden.

Samtidigt förbereder vi en svensk paviljong på Rebuild Ukraine – Construction and Energy i november för företag inom energi, infrastruktur och grön teknik. Hör borde svensk industri kunna göra ett starkt avtryck!

Hör av er snarast till projektledaren Peter Davidson på peter.davidson@foreversustainable.se och läs gärna mer på Ny Tekniks informationssida om mässorna och initiativet Business for Ukraine.