KRÖNIKOR

”Är det OK att börja hoppas på utomjordingar nu?”

”Jag tror personligen att det är extremt osannolikt att det finns utomjordiskt intelligent liv eller utomjordisk teknik på eller runt jorden”, skriver Bill Burrau.
”Jag tror personligen att det är extremt osannolikt att det finns utomjordiskt intelligent liv eller utomjordisk teknik på eller runt jorden”, skriver Bill Burrau.

Har vi fått besök av utomjordisk intelligens? Eller är det bara spekulationer och sensationslystna personer som vanligt? Nu när letandet efter oidentifierade flygande objekt blir mainstream kanske det är okej att börja hoppas på att till slut få träffa E.T, skriver Ny Tekniks Bill Burrau.

Publicerad Uppdaterad

Det här är en kommenterande text. Skribenten står för analys och eventuella åsikter.

Precis som högsta hönset på Nasa, min namne Bill (Nelson), är jag övertygad om att det någonstans i det monstruöst stora universum finns liv. Alltså utöver de arter som lever med oss här på jorden.

Hade jag styrt Nasa hade jag därför gjort precis samma sak som de – tillsatt en ufo-chef. Målet är att undersöka alla ufon folk ser hela tiden. Eller ja, UAP:er (unidentified anomalous phenomenon) heter det ju nu förtiden om man ska vara noggrann. 

Det Nasa nu ska göra är alltså inte att söka tecken på liv på exotiska exoplaneter, vilket man redan gör, utan att hjälpa till i jakten efter intelligent liv och utomjordisk teknik på hemmaplan.

Den nya rollen presenterades den 14 september tillsammans med slutsatser från en oberoende granskning av ufo-frågan. Kom studien då fram till något om tidigare rapporterade ufo-observationer? Inget nytt i alla fall, det fanns nämligen inga som helst tecken på att de olika observationerna har utomjordiskt ursprung. 

Följer Pentagons ufo-rapport

Men, och jag tycker att det är av vikt ändå, det återstår observationer av objekt som saknar förklaring. Och Nasa vill nu vara med och ta i frågan på allvar. Målet är att få bort stigmat (ut med ufo och in med UAP) och sluta förlöjliga stridspiloter som rapporterar in observationer. Frågan ska tas från spekulationer till vetenskap.

Nasas beslut följer alltså studiens förslag, som i sin tur följer Pentagons omtalade ufo-rapport. Beslutet följer också en sommar med nyhet efter nyhet inom spektrumet utomjordisk intelligens, som vanligt är det en blandning av högt och lågt. 

en man under en pressträff
Bill Nelson under Nasas presskonferens om ufo-frågan.

Bland annat fick följetongen om utfrågningen i den amerikanska kongressen av den tidigare Pentagontjänstemannen David Grusch stor spridning. För mig föll det visserligen platt då han vittnade om vad andra personer, som han ”litade på”, sagt till honom om undangömda rymdskepp och utomjordingar.

Harvardprofessorn Avi Loeb var också ute på exkursion i somras och plockade upp metallsfärer från havsbotten. I en text i DN skrev DN-journalisten och Sveriges egen ufo-detektiv Clas Svahn (läs om världens största ufo-arkiv som han är med och driver i Teknikhistoria) hur dessa sfärer enligt Loeb verkar komma från utanför solsystemet. Om det var teknik, eller bara delar av någon asteroid, var dock oklart.

Expeditionen var en del av Galileo-projektet som drivs av Avi Loeb. Målet är att vetenskapligt leta efter utomjordisk teknik, inte gå på hörsägen eller spekulationer. Och det är nu även detta Nasa ska göra, inom ramen för det amerikanska myndighetsramverket AARO som leder det amerikanska arbetet i sökandet efter ufon.

Nasa utlovar transparens

Nasas planerade och nuvarande teleskop och jordobserverande satelliter har däremot inte tillräckligt bra upplösning för att själva se ufon i den storlek som presenterats i Pentagons rapporter. Men i studien beskrivs att Nasa ändå kan hjälpa genom att samla in data om annat, som olika miljöfaktorer eller fenomen, som sammanfaller med ufo-observationer. Huvudmålet är oavsett att samla in mer data för att helt enkelt förstå det vi inte förstår i dag. 

Nasa lovar också att vara transparenta. Allt de hittar ska bli publikt. Något som går emot hur det brukar kännas i den här frågan, i alla fall om man är konspiratoriskt lagd.

En utomjording.
En av de “utomjordingar” som visades upp i Mexiko nyligen.

Ett sista tecken på den rådande utomjordings-febern är snackisen från Mexiko. Okej, det är nog inte så många som på riktigt tror att gipsdockorna på temat ”ära vare Gud i höjden, dessa har jag (av gravplundrade människoben) gjort i slöjden” är utomjordingar. Men att det får en sådan spridning, och att Nasa svarar seriöst på frågor av nyfikna journalister om det på en faktisk seriös presskonferens tyder på något.

Vi vill att det ska vara sant! 

Så jag röstar för att det är okej att börja hoppas, i alla fall lite grann.

Jag tror personligen att det är extremt osannolikt att det finns utomjordiskt intelligent liv eller utomjordisk teknik på eller runt jorden. Universum är så ofattbart gigantiskt, att någon främmande civilisation skulle klarat resan hit är för mig en bra sci-fi-rulle men inte så mycket mer. Men jag hoppas att jag har fel, jag vill gärna kasta boll med en kvarlämnad E.T som gömmer sig i mitt soprum (nu finns det bara råttor där).

Och nu när allt fler seriösa aktörer börjar ta frågan på allvar, och om stigmat kring att prata om ufo-observationer försvinner, och om vi får bättre data, så ökar väl i alla fall chansen att hitta något? Så jag röstar för att det är okej att börja hoppas, i alla fall lite grann.