Värna kreativiteten när piskan viner

2015-06-17 16:03  

När företag vill effektivisera sin verksamhet enligt lean blir ofta kreativitet och innovationskraft lidande. Därför gäller det att hitta andra verktyg för att släppa loss kreativiteten.

Scania ses ofta som en svensk förebild inom lean. Där har innovationsstrategen Katarina Stetler och Magnus Mackaldener, chef för transmissionsutveckling, jobbat i flera år.

Deras nya bok, ”Kreativ när piskan viner – Pusselbiten som saknas i lean”, bygger på deras erfarenheter från Scania men också på intervjuer med människor utanför företaget.

– Vi problematiserar att lean har fått bli svaret på allt. Lean är ett väldigt bra ramverk åtta gånger av tio, men mycket av forsknings- och utvecklingsarbetet handlar om att lista ut vad man ska göra, och där har lean inte samma styrka, säger Katarina Stetler.

I boken listas verktyg som kan användas för att stimulera kreativitet och innovationer, 5V-modellen (se faktaruta).

– 5V-modellen är användbar i de lägen när man inte vet vad lösningen är, när vårt jobb handlar om att lista ut vad kunden vill ha om fem år, säger Katarina Stetler.

Hon är doktor i innovationsledning och har forskat om hur kreativitet och innovationsförmåga påverkas av lean och andra effektiviseringsprogram. Hon har sett att problem uppstår när personal har i uppgift att både vara innovativa och utföra ett dagligt produktionsarbete.

– Då uppstår en prioriteringsfråga. Personalen känner pressen här och nu och lägger det långsiktiga åt sidan, säger Katarina Stetler.

Hennes förslag är att även innovationsarbetet förses med produktionskrav, till exempel att de anställda ska ha byggt tre prototyper inom en vecka och redovisa vad de lärde sig.

Den nya boken har skrivits som en kritik mot uppfattningen att lean kan lösa alla problem. Även Scania står handfallen i de tidiga faserna, tycker Katarina Stetler.

– De som har fastnat för lean vill gärna att lean ska vara svaret på allt, i stället för att fråga sig vad det bästa arbetssättet är för innovation. Vi måste kunna komplettera lean med andra arbetssätt, säger hon.

Blir inte era chefer på Scania arga för att ni kritiserar lean?

– Lean och 5V-modellen kan leva bredvid varandra utan problem. Jag tror att även chefer på Scania kan tycka att det är skönt att innovation inte är så luddigt och mytiskt. Det är ganska hands-on och man kan jobba systematiskt med det också. Men man kan inte se innovation som något som ska ske när man får tid över, säger Katarina Stetler.

5V-modellen

Varför: Förstå kunden och kundens behov på ett djupt plan. Det handlar inte om att fråga kunden vad den vill ha, utan om att sätta sig in i kundens situation.

Vila: Ge hjärnan förutsättningar för att stanna upp och bestämma vilken riktning arbetet ska ta.

Variera: Jogga hjärnan så att inte den första lösningen väljs. Till exempel kan man bestämma att fyra lösningar ska tas fram på ett problem.

Välja: Den bästa idén ska väljas. Många enkla prototyper kan tas fram i ett tidigt skede, till exempel i form av pappersmodeller eller rollspel, för att testa idéerna.

Våga: Den enskilde i ett stort bolag måste vara beredd på motstånd när en ny idé presenteras. Arbetsgivaren måste ta vara på intraprenörerna.

Få senaste nytt om karriär!

Surfa till Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär.se

Linda Nohrstedt

Mer om: Lean Kreativitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt