Undersökning: Nystart av kontorslivet skapar ingen större stress

2021-10-08 13:53  
Foto: Pexels

Många anställda är nu på väg tillbaka till kontoren efter lång tids distansarbete. De flesta tycks ta omställningen med ro.

I en färsk Sifoundersökning, som gjorts på uppdrag av Previa, har 1000 personer fått tycka till om återgången till ordinarie arbetsplatser efter Folkhälsomyndighetens slopade rekommendation om distansarbete.

Undersökningen visar att 85 procent av dem som mestadels jobbat hemifrån under pandemin nu kommer att arbeta mer från kontor. Sju av tio upplever ingen nämnvärd stress inför återgången. 

Men alla är inte bekväma med förändringen. 30 procent av deltagarna i undersökningen känner hög stress inför återstarten av kontorslivet. Fler kvinnor än män är stressade.

– Många som arbetat hemma i stor utsträckning under pandemin har trivts bra med det och haft en upplevelse av att balansen i livet förbättrats. Att återgå till arbetsplatsen kan för en del personer innebära att livspusslet blir krångligare igen, vilket kan bidra till stress. Men även rädsla för en ökad smittrisk och osäkerhet inför att verka i grupp igen kan skapa stress, säger Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Previa i ett pressmeddelande.

Läs mer: Bra arbetsmiljö gynnar även lönsamheten

Undersökningen gjordes mellan den 24 och 28 september genom Kantar Publics slumpvis rekryterade Sifopanel. Deltagarna som intervjuats om återgången till arbetsplatserna är mellan 18 och 65 år. 

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt