Bra arbetsmiljö gynnar även lönsamheten

2021-09-16 07:25  
Foto: Unsplash

Mår vi bra på jobbet och känner förtroende för cheferna så ökar också verksamhetens lönsamhet. Det visar en stor medarbetarundersökning.

Brilliant Future har i en enkätundersökning bland 155 000 medarbetare kartlagt hur psykosociala faktorer som stress, konflikter och möjligheter att påverka hänger ihop med lönsamhet i verksamheten. 

Det visar sig att organisationer med bra arbetsmiljö är 14 procent mer lönsamma jämfört med organisationer som har en dålig psykosocial arbetsmiljö.

I data ses också ett samband mellan förtroende och ekonomiskt resultat. Organisationer där medarbetarna känner stort förtroende för ledningsgruppen är 16 procent mer lönsamma. Resultaten påverkas också positivt om ledningen är duktig på att kommunicera internt. 

Läs mer: Här tar framtidens hybridkontor form – ett nav för företagskulturen

Enligt Brilliant Future är arbetsmiljön extra viktig att ta hänsyn till under pandemin. Enkätundersökningen visar att den psykosociala arbetsmiljön förbättrades under de nio första månaderna 2020, men försämrades under det sista kvartalet. 

– Det visar vikten av att kontinuerligt kartlägga arbetsmiljön och medarbetarengagemanget för att få ett kvitto på hur organisationen ligger till, säger Sofie Johansson, affärsutvecklingsansvarig för medarbetarupplevelsen i ett pressmeddelande.

Undersökningen baseras på medarbetarenkäter tillsammans med lönsamhetsdata. 51 organisationer med verksamheter i Sverige ingår i analysen. 

Charlotte Delaryd

Mer om: Hybridmöte

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt