Karriär

Tipsen om poddlistan svämmar över – så kommer du ikapp

Svårt att hinna beta av alla poddar nu när fler naturliga lyssningstillfällen försvunnit i och med coronapandemin? Här är några tips som gör att du kan komma ikapp. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Svårt att hinna beta av alla poddar nu när fler naturliga lyssningstillfällen försvunnit i och med coronapandemin? Här är några tips som gör att du kan komma ikapp. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Coronakrisen kan ha rubbat rutiner och orsakat köbildning för dina nedladdade poddavsnitt. Här är tipsen för att lyssna ikapp.

Publicerad

Pandemin har inneburit att jobbpendling och träning på gym, som är gyllene lyssningstillfällen, uteblivit för många. Dessutom kan corona-situationen ha medfört att du även upptäckt nya program att ladda ner. I tidningen Wired, som pratat med flera rutinerade poddlyssnare, ges några tips på hur späckade spellistor kan betas av.

Nya sätt för multitasking

Bilkörning, träning och städning är populära aktiviteter under poddlyssning, men det finns många fler tillfällen. Exempelvis kan du passa på att lyssna när du rastar hunden, löser korsord, spelar datorspel eller rensar e-post. Trenden med kortare poddar gör att det även går att lyssna under tidsluckor du kanske inte tänkt på tidigare, till exempel vid lunchen som numera inte kan tillbringas med kollegor.

Organisera lyssnandet

Kanske är du van att lyssna linjärt på avsnitt, men nu finns många appar som gör att du själv kan organisera och kontrollera ordningen i en egen spellista. Spellistor kan även skapa rätt stämning för olika aktiviteter. Det går också att hålla rent i poddbiblioteket med hjälp av appar som automatiskt raderar avsnitt du redan lyssnat på.

Snabbare tempo

Det finns möjligheter att reglera hastigheten på poddar. Exempelvis kan uppspelningen snabbas på för att minska den totala lyssningstiden. Här finns förstås nackdelar för upplevelsen. Var också medveten om att det finns en gräns för hur väl hjärnan kan anpassa sig till en högre lyssningstakt. Här spelar övning, uppmärksamhet och ålder in, men också hur bekant du är med podden och berättarrösten.

Gör det till en vana

Om du associerar vissa aktiviteter till poddlyssnande blir det snabbt en vana. Det kan också vara bra att ha särskilda tider på dagen som ägnas åt lyssning, särskilt nu när pandemin stör våra vanliga rutiner.

Rensa

Vi lever i en värld full av information. Fundera på vilka poddar som ger mest och vilka du har användning för. Att prenumerera på en podcast kan kännas som ett åtagande och omedvetet leda till dåligt samvete om tiden inte räcker till. Prenumerera därför lite mer sparsamt och selektivt.