Karriär

Svenskar jobbar mot krisande oljeindustri – från Sverige

Oljepriset är nu under 80 dollar per fat (större grafik hittar du i högerspalten). Foto: Wikimedia Commons / Jarle Vines
Lukas Daul Foto: Abg Sundal Collier
Thomas Johansson Foto: Reinertsen
Oljepriset nu under 80 dollar per fat (klicka för större grafik).

Guldåldern för den norska offshore-industrin är tillfälligt över, och nu sker uppsägningar över hela brädet. För svenska ingenjörer kvarstår dock möjligheten att jobba mot sektorn, men från hemmaplan.

Publicerad

Efter nära tio år av stigande oljepriser och en kraftfull utbyggnad av hela offshore-industrin, har den norska tillväxtmaskinen gått på grund. Kapacitetsöverskotten tornade upp sig redan i slutet av 2013. Sedan föll oljepriset handlöst under 80 dollar per fat. Om något illustreras utvecklingen av att norska Statoil nu har redovisat sin första förlust sedan bolaget börsnoterades år 2001.

– Hela offshore-industrin är beroende av oljebolagens investeringsnivåer, och de i sin tur är beroende av oljepriset. Vi har redan sett en period där oljebolagen har varit oroliga och skjutit investeringar på framtiden. Nu faller oljepriset ovanpå det, och har du då beställt många båtar så blir det krävande, säger Lukas Daul, analytiker på det norska finanshuset ABG Sundal Collier.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här