Karriär

Stor besvikelse efter stoppad avtalsförhandling

Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg, till vänster, och Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius. Foto: TT
Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv. Foto: TT

Svenskt Näringsliv har avslutat förhandlingarna med PTK om ett nytt omställningsavtal för 850 000 privatanställda tjänstemän, skriver parterna i var sitt pressmeddelande. Förhandlingarna handlade om att facket ville ha pengar till kompetensutveckling för sina medlemmar, medan arbetsgivarna i gengäld ville öka sitt inflytande vid uppsägningar.

Publicerad

Förhandlingarna startade 2012 och efter ett mycket långt avbrott 2014 kom parterna överens om en omstart före sommaren. Ett flertal förhandlingstillfällen var utsatta under september och oktober. Svenskt Näringsliv säger att man inte vill fortsätta förhandla eftersom akademikerförbunden inom PTK inte är överens med majoriteten.

- Vågskålarna i förhandlingen vägde inte jämt. Svenskt Näringsliv ville göra mer omfattande förändringar i spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden än vi kan gå med på. I praktiken handlar det om att avskaffa las, lagen om anställningsskydd. Det skulle ta bort våra möjligheter att tillvarata våra medlemmars intressen vid uppsägningar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer som är ett av akademikerförbunden inom PTK.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här