Karriär

Stäng av mobil och mejl – nu ska hemmakontoret bli en semesteroas

Vi går mot ännu en semester i skuggan av pandemin. Hur kan vi tänka för att varva ner, maxa återhämtningen och även återerövra hemmet som en plats för ledighet? Ny Teknik har frågat Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet, som forskat mycket om stress, distansarbete och balans mellan jobb och fritid.

Publicerad

Hur påverkas vi egentligen psykologiskt av semester?

– Det finns väldigt lite forskning om semester och semestereffekter, men vi vet att den är viktig för att få en längre återhämtning. Det som är speciellt med semestern är ju att arbetsgivare inte kan ställa krav på tillgänglighet – om man inte kommit överens om annat. Det betyder att vi på ett annat sätt än annars får kontroll över vår egen tid, säger Petra Lindfors.

– Det finns också en föreställning om att semester är något kravlöst, men det behöver det ju inte vara. Det beror mycket på vad vi har för familjesituation, man kanske också ska umgås med andra under den här perioden och då handlar det om att jämka olika behov och önskemål. Men semestern innebär ändå frihet och ett avbrott från den vanliga vardagen. När vi är lediga kan vi få nya insikter, andra intryck, tid att reflektera och trampa upp nya spår.

Hur får man till ledighetskänslan i hemmet som för många nu även är en arbetsplats?

– Det är ju en speciell situation och det kräver att vi kan plocka bort alla jobbgrejer, kanske lägga dem i en kartong där de inte syns, det vill säga kasta ut jobbet och återta hemmet. Ett annat tips är att lämna in all arbetsutrustning på kontoret och kanske bara behålla jobbmobilen som lätt kan gömmas undan. Ett annat sätt är att göra små ommöbleringar, kanske flytta på någon sak, byta gardiner eller vrida köksbordet åt ett annat håll för att på ett konkret sätt symbolisera att hemmet nu är för semester och ser lite annorlunda ut. 

Hur man kan man varva ner och komma in i semesterkänsla efter ett tufft jobbår?

– Det är viktigt att kommunicera tydligt till medarbetare och närmaste chef att det är ledighet som gäller nu. Det går också att planera inför semestern genom att rensa upp på sitt skrivbord och i datorn. Här kan man också förbereda återkomsten till jobbet genom att skriva ner vad som ska göras efter semestern. Då går det att släppa sedan. Det här fungerar oavsett om man ska vara borta i flera veckor eller bara några dagar för att faktiskt kunna koppla bort jobbet helt. 

Chefer ska täcka upp

Hur ska man förhålla sig till kollegor som ändå hör av sig med frågor?

–  Om det inte är överenskommet i förväg att det är okej att höra av sig, och kollegorna ringer när som helst, ja då är det ju ingen semester. Då är man en slags jourverksamhet. Här behövs tydlighet och hänvisning till närmaste chef, som ju har ansvaret för att leda och fördela arbetet. Förhoppningsvis finns ett schema där chefer täcker upp för varandra. 

Vilka varningstecken finns att den viktiga återhämtningen uteblir?

– Ett tecken är att inte kunna släppa jobbet överhuvudtaget, fortfarande tänka på det och inte kunna hitta på något annat att göra. Med det sagt kan det ju fortfarande ta några dagar att varva ner från jobbet efter en intensiv period. Men om det är svårt att komma ner i varv kan det finnas skäl att fundera på varför det är så och vad som kan göras åt det. Kanske går det att byta miljö om hemmet påminner för mycket om jobbet eller inspireras av vad andra gör för att koppla av. 

Sammanhängande ledighet eller sprida ut semesterdagarna över en längre period. Vad är bäst?

–  Den forskning som finns pekar på att semestereffekter verkar klinga av förhållandevis snabbt så det kan finnas en poäng med att sprida ut semestern, men då handlar det inte om att bara ta förlängda helger utan kanske en vecka här och där. Ofta är det också lugnare på jobbet under semesterperioden. Och mitt bland alla tips på lösningar så är det förstås viktigt att fundera på vad som fungerar bäst för en själv och den egna familjesituationen och balansera det med eventuella krav som finns från arbetsgivaren, säger Petra Lindfors. 

Petra Lindfors råd inför semestern

  • Städa undan jobbet för att få ett semesterhem istället för en hemarbetsplats.
  • Använd autosvar i mejl som tydligt anger när du beräknas åter. Finns någon annan som kliver in i ditt ställe bör information om det inkluderas i en hänvisning.
  • Stäng av jobbtelefonen
  •  Om kollegor ringer på din semester så påminn om att du är ledig
  • Om du kommer på en smart lösning på något arbetsrelaterat när du är ledig: skriv ner det så du kan koppla bort det sedan.
  • Undvik att jämföra din semester med andras. Du har din semester.