Karriär

Skotte Årets ledare 2013

Tom Johnstone väljer en annan skotte som förebild: Alex Ferguson som tränade det engelska laget Manchester United. ”Spelare som tyckte de var större än klubben bytte han ut. Han skapade en maskin och struktur som alltid levererade.” Foto: Sören Håkanlind

Årets ledare 2013 är inte bara en entusiasmerande strateg, han kan montera kullager också. Tom Johnstone får utmärkelsen för att ha lyft SKF till en världsledande position.

Publicerad

Tom Johnstone pratar oavbrutet på bred skotska. Han hälsar på alla inom hörhåll på SKF:s huvudkontor i Gamlestaden i Göteborg och ropar efter dem som inte är det. De flesta ler och fortsätter med det de håller på med, vana vid att chefen för närmare 50 000 anställda söker kontakt med dem som råkar befinna sig inom synhåll.

SKF:s vd Tom Johnstone har lyckats med konststycket att bli en centralfigur i Göteborgs trånga elit – trots att han är utlänning. Men så är han inte vilken medelskotte som helst. Varje år samlar han stadens dignitärer på SKF:s representationsgård Slottsviken i Mölndal, strax söder om den västsvenska metropolen. Klädd i kilt med familjens tartanmönster reciterar han Skottlands nationalpoet Robert Burns framför Volvochefer och andra toppar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här