Karriär
Skotte Årets ledare 2013

Årets ledare 2013 är inte bara en entusiasmerande strateg, han kan montera kullager också. Tom Johnstone får utmärkelsen för att ha lyft SKF till en världsledande position.
Tom Johnstone pratar oavbrutet på bred skotska. Han hälsar på alla inom hörhåll på SKF:s huvudkontor i Gamlestaden i Göteborg och ropar efter dem som inte är det. De flesta ler och fortsätter med det de håller på med, vana vid att chefen för närmare 50 000 anställda söker kontakt med dem som råkar befinna sig inom synhåll.
SKF:s vd Tom Johnstone har lyckats med konststycket att bli en centralfigur i Göteborgs trånga elit – trots att han är utlänning. Men så är han inte vilken medelskotte som helst. Varje år samlar han stadens dignitärer på SKF:s representationsgård Slottsviken i Mölndal, strax söder om den västsvenska metropolen. Klädd i kilt med familjens tartanmönster reciterar han Skottlands nationalpoet Robert Burns framför Volvochefer och andra toppar.
Med den förankringen kanske det inte är så förvånande att han blivit utsedd till Årets ledare. Han är den andra utlandsfödda som kan titulera sig så, efter Salvatore Grimaldi som utsågs 1997. Och den första som inte talar svenska. Eller som låtsas inte tala svenska. Mycket tyder på att Tom Johnstone förstår betydligt mer än han vill erkänna.
Nu är dock inte Årets ledare en tävling i att vara den trevligaste eller skojigaste pricken. Det mästerskapet har för övrigt Tom Johnstone redan vunnit. Unga Aktiesparare utsåg honom år 2011 till ”Sveriges roligaste vd”. Och visst kan den extremt sociale Tom Johnstone dra en vits, men vad som framför allt utmärker honom är hans sätt att leda SKF.
Vad är utmärkande för SKF:s företagskultur? Tom Johnstone tvekar inte ens en halv sekund.
– Vi är en familj.
Kanske hör han själv att det är en kliché för han upprepar sig omedelbart, liksom för att visa att han faktiskt menar vad han säger och betonar då varje ord. ”SKF. Är. En. Familj.” Precis som en riktig familj är det inte helt lätt att komma in i gemenskapen, konstaterar han.
– Men när du väl gjort det, så är det som att komma hem när du kliver in på SKF-kontoret, var du än är på jorden. Det spelar ingen roll om det är i Peru eller i Thailand, du är hemma.
Så länge folk tillför värde för bolaget är de en del av familjen. Men om någon, av ett eller annat skäl, slutar göra ett bra jobb, så är det chefens ansvar att hjälpa personen i fråga, enligt Johnstone. Han bekänner sig absolut inte till Donald Trumps ”you’re fired”-skola. SKF:s vd tycker att det är direkt oansvarigt att sparka folk utan att först ge dem en rejäl chans. ”Good people don’t become bad”, som han uttrycker det.
– Du måste tala om för dem: ”Det här fungerar inte” och styra dem i rätt riktning. Nio gånger av tio fungerar det, säger Tom Johnstone.
Konsten, säger han, är att ha respekt för människor och ge dem både formella och informella signaler i god tid.
– Det svåraste som finns är att avskeda någon du arbetat tillsammans med länge. En vän. Nej, det är det näst svåraste.
Det värsta, säger han, är att stå framför en arbetsstyrka och meddela att fabriken ska stängas.
– Jag har gjort det.
Läs hela artikeln på Affärvärlden.