Karriär

Så skapas hållbar motivation och hälsa på jobbet

Att känna samhörighet, komma till sin rätt kompetensmässigt och att få vara delaktig i beslut är guldingredienserna för motivation och hälsa på jobbet. Foto: Robert Daly/TT
Anja Hagen Olfasen. Foto: Pressbild

Arbetsplatsen kan vara en miljö där människor blomstrar - eller vissnar. Med modern motivationsteori i ryggen finns goda förutsättningar att stärka organisationens chanser att bidra till hälsa och tillväxt. Det framkom under en vetenskaplig konferens i Stockholm i förra veckan.

Publicerad

– Istället för att fråga oss hur vi kan motivera människor borde vi fråga oss hur vi kan skapa de förutsättningar som gör att människor kommer att motivera sig själva, säger Anja Hagen Olafsen, professor vid institutionen för ekonomi, marknadsföring och juridik vid Universitetet i Sydöstra Norge, USN.

Hon talade på en vetenskaplig konferens som arrangerades av Nationalkommittén för psykologi vid Kungliga vetenskapsakademin och Sveriges Psykologförbund på Naturhistoriska i Stockholm. Konferensen lyfte fram forskning om hållbar motivation och hälsa genom hela yrkeslivet av svenska och internationella forskare inom psykologi och beteendevetenskap.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här