Karriär

Så ska Nordens kärnkraftsbolag hitta kompetens

Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall

Kärnkraftsbolag i Norden vill säkra tillgången på teknisk kompetens. Därför startas ett gemensamt trainee-program för ingenjörer och tekniker.

Publicerad

I Sverige sker nu stora investeringar för att säkra underhåll och långtidsdrift av de reaktorer som planeras vara i bruk fram till 2040-talet.  Samtidigt bygger Finland ut kärnkraftsanläggningen i Olkiluoto, som snart ska stå för 30 procent av landets elproduktion.

För att säkra behovet av teknisk kompetens går nu de nordiska energibolagen Uniper, Vattenfall, Fortum och TVO samman och startar ett 15 månader långt trainee-program under nästa år.

Tanken är att ingenjörsstudenter, eller redan utexaminerade ingenjörer och tekniker, ska få kvalificerad handledning vid någon av kärnkraftsbolagens anläggningar i Sverige och Finland.

– Vattenfall ser behovet av att rekrytera hundratals ingenjörer de kommande åren till vår kärnkraftsverksamhet, säger Torbjörn Wahlborg, produktionschef vid Vattenfall i ett pressmeddelande.

Programmet, med namnet Nordic Nuclear Trainee Program, kan bli en viktig ingång till branschen menar bolagen.

− Vi ser kärnkraftsproduktionen som ett betydelsefullt framtidsområde, där unga har många möjligheter också på den internationella arenan. Det nya trainee-programmet är ett exempel på detta, säger Jarmo Tanhua, vd för det finländska kraftbolaget TVO i pressmeddelandet.