Karriär

Så motar du jobbångesten

Så får du en bra nystart på jobbet efter semestern. Bästa tipsen från (till vänster) Karin Johansson, Skanska, Lars Nilsson, Sandvik och Åsa Rylander, ABB.

Augusti. För många med arbete tar semestern nu slut. Utvilade och med sprudlande lust är det dags att ta itu med jobbuppgifterna. Eller? Ingenjörskarriär frågar tre chefer om hur de hanterar jobbstarten.

Publicerad

1. Föredrar du att rivstarta eller mjukstarta på ditt jobb efter semestern?

2. Brukar du dela upp din semester eller tar du allt på en gång?

3. Har du speciella knep för att kunna hantera återkomsten?

4. Som chef, hanterar du dina medarbetare på ett speciellt sätt efter deras semester?

---

Åsa Rylander, inköps- och planeringschef på ABB:s enhet LV Motors:

1. Jag föredrar att rivstarta. Det finns alltid mycket att göra när jag är tillbaka efter semestern, varav en hel del behöver göras omgående. Genom att ta tag i de akuta uppgifterna direkt kommer jag snabbt in i arbetet igen. Under semesterperioden brukar jag ansvara för fler avdelningar, vilket innebär mer jobb och bidrar till att jag snabbt kommer in i jobbet.

2. Jag brukar dela upp min semester, dels av privata skäl men också för att vi behöver säkerställa chefsnärvaron under hela semesterperioden.

3. Ta tag i arbetet på en gång, så kommer man snabbt in i jobbet. Fortsätt att njuta av sommarvädret på kvällar och helger!

4. Jag brukar tänka på att vara glad och hälsa alla välkomna tillbaka efter semestern.

---

Karin Johansson, projektchef på Skanska:

1. Jag mjukstartar gärna med att gå igenom mail och planera upp de närmaste månaderna.

2. Jag brukar ta en sammanhängande sommarsemester för att riktigt kunna koppla av.

3. Jag brukar skriva ner en lista innan jag går på semester för att snabbare komma igång med rätt saker.

4. Nej, inte mer än att jag uppmanar även dem att försöka bibehålla semesterkänslan några dagar till innan vardagen tar sitt fulla grepp. Jag brukar inte heller boka möten eller dra igång några tyngre diskussioner om det inte är nödvändigt de första dagarna.

---

Lars Nilsson, produktionschef på Sandvik:

1. En mjukstart är skön, men det blir oftast en kort sådan. Det kan handla om att jag inte jobbar full tid de första dagarna.

2. Det varierar. I år hade jag en uppdelad semester men jag har inga preferenser.

3. Det skulle vara att mjukstarta med kortare dagar. Jag brukar också se till att ha de första dagarna efter en ledighet fria från möten. Jag ger mig på så sätt tid att komma in i arbetet, bland annat med att gå igenom alla mail.

4. Ja, jag brukar hälsa personalen välkommen tillbaka. Jag pejlar in läget genom att fråga vad de har upplevt. Jag vill att de ska se sig sedda. Det tar lite tid men det är välinvesterat, anser jag.