Karriär

Så lyckas du med nätverkandet

Lars Ingerslev är ansvarig för Linkedin i Norden. BILDEN ÄR ETT MONTAGE Foto: Linkedin, Colourbox
Lars Ingerslev är ansvarig för Linkedin i Norden. BILDEN ÄR ETT MONTAGE Foto: Linkedin, Colourbox

Starkt nätverk och god kommunikationsförmåga är de viktigaste faktorerna för en framgångsrik karriär. Det svarar majoriteten av de svenska medlemmarna i karriärnätverket Linkedin i en global undersökning.

Publicerad

– Ett starkt professionellt nätverk går hand i hand med god kommunikationsförmåga och att använda den överallt – både on- och offline. Svenskar har kommit långt i att värdera professionella nätverk som Linkedin, säger Lars Ingerslev, ansvarig för Linkedin i Norden.

Här är tipsen på hur man putsar på profilen för att bli sökbar för arbetsgivarna.

Få ut mer av din profil

 1. Skapa en informativ profilrubrik. Tänk på rubriken som en slogan för ditt professionella varu­märke.
   
 2. Välj ett lämpligt foto. Partybilder passar inte för ett professionellt nätverk.
   
 3. Visa din utbildning. Inkludera all information, visa upp utmärkelser och priser utan att generas.
   
 4. Gör en sammanställning. Beskriv konkret dina mål och kvalifikationer. Ta med relevanta praktikplatser, fritidsaktiviteter och volontärarbete. Korta textstycken eller gör en enkel punktlista så att det blir lättläst.
   
 5. Visa abetsprov. Länkar till exempelvis din egen hemsida, ditt Twitter­konto eller din blogg.
   
 6. Bygg ditt kontaktnät. Importera dina kontakter från Outlook, Gmail eller det mejlprogram du har. Du kan även själv söka efter personer i sökfältet och kolla på de personer som rekommenderas automatiskt av Linked­in.
   
 7. Samla rekommendationer. Be nöjda kunder om en rekommendation. Samma sak gäller tidigare chefer, kolleger och mentorer. Var själv generös med att rekommendera and­ra, det inspirerar till goodwill och bygger starkare relationer.
   
 8. Inkludera sökord. Nyckelord och fraser som det är troligt att en rekryterare skulle skriva in i en sökmotor gör det lättare att hitta dig. Skaffa inspiration i platsannonser som tilltalar dig och kolla på andra Linkedin-profiler.
   
 9. Ta tillvara på din url. Med din egen url-adress (t.ex. http://www.linkedin.com/in/dittnamn) ökar du chanserna att synas på sökverktygens topprankning. Välj redigera profil, redigera offentlig profil och anpassa webbadressen till din offentliga profil.
   
 10. Visa upp dina grupper. Genom att gå med i relevanta grupper och visa dem på din profil visar du att du är intresserad av en karriär i branschen.