Karriär

Så kan karriären få en skjuts under semestern

Så här använder framgångsrika personer semestern för att stärka karriären under sommaren, enligt karriärcoachen. Foto: Christine Olsson/TT
Så här använder framgångsrika personer semestern för att stärka karriären under sommaren, enligt karriärcoachen. Foto: Christine Olsson/TT

Semestern innebär en viktig paus från jobbet, men det behöver inte betyda att du helt vilar från karriären. Det går att investera i framtiden samtidigt som du njuter av sommar och ledighet.

Publicerad

Natalia Peart, psykolog och karriärcoach, listar i Forbes fem sätt som framgångsrika personer använder för att stärka karriären under sommaren:

De tar paus

Tid att samla energi och omgruppera är en viktig del av framgång. Ledig tid kan även gynna hälsan och öka produktiviteten. Om första halvåret varit hektisk kan ledighet ge dig kraft för resten av året. Men det räcker inte att vara fysiskt borta från arbetsplatsen. Se till att vara helt bortkopplad från dina arbetsuppgifter. Planera så att allt flyter på under din frånvaro.

De blickar tillbaka

Kanske satte du upp mål i början av året, men sedan kom dagliga arbetsuppgifter och projekt emellan. Sommaren är idealisk för att se tillbaka och bedöma hur långt du har kommit eftersom resten av året kan användas till justeringar. Inventera vilka av målen som fortfarande är relevanta, vilka framsteg som gjorts och vad som behöver göras annorlunda.

De hittar luckorna

Vi lever i en tid där branscher, jobb och kompetens förändras snabbare än tidigare. Därför handlar karriärutveckling inte bara om vad du redan kan. Den handlar också om din förmåga att lära nytt och anpassa din kompetens. Du kan använda sommaren till att fundera på vilken kunskap du behöver framöver för att utvecklas.

De ser framåt

Du behöver inte bara ha rätt kompetens, du bör också vara uppdaterad kring vad som händer inom och utanför ditt företag. Håll därför koll på aktuell och relevant information i tidskrifter, böcker och nyhetsflöden. Du kan använda sommaren för att kunna se framåt och spåra viktiga trender.

De fastställer tydliga mål

Sommaren är en utmärkt tid för att sätta ett tydligt mål för resten av året. Målet bör vara tillräckligt stort för att hjälpa dig att göra meningsfulla framsteg, men inte så omfattande att du får svårt att hinna med. Se över dina möjligheter, bedöm om målet är genomförbart och hur du kan få stöd för att nå dit.