Karriär

Så hittar du nytt jobb

Foto: Alamy
Foto: Alamy

GUIDE. I dag finns det massor av kanaler som hjälper dig att hitta nytt jobb. Platsannonser i tidningar och Arbetsförmedlingens platsbank är fortfarande viktiga, men sociala medier har blivit allt viktigare verktyg för rekryterare och företag att hitta kvalificerad personal.

Publicerad

Utnyttja ditt personliga kontaktnät

Informera släkt och vänner och berätta för nya bekantskaper att du söker arbete. Kontakta också tidigare arbetsgivare och kollegor för att fråga om de har någon ledig tjänst, eller om de känner någon annan som har det. Räkna inte bort någon – du vet aldrig vem som känner någon som har ett intressant arbete att erbjuda.

Mötesplatser

Branschmässor, frukostseminarier, nätverksträffar och andra mötesplatser är bra forum för att knyta kontakter med företag och få information om branscher som intresserar dig. Förbered en kortfattad presentation av dig själv (ett hisstal) på max trettio sekunder och använd det när du träffar representanterna för företagen du är intresserad av.

Registrera ditt cv

Lägg in ditt cv och en personlig presentation hos olika bemannings- och rekryteringsföretag och uppdatera regelbundet din profil för att hamna högt upp i företagens databaser. Registrera också en sökprofil på olika jobbsajter för att få automatiska mejl med platsannonser som matchar din profil.

Använd sociala medier

De flesta arbetsgivare och rekryterare använder sina kontakter och sociala medier som Facebook, Linkedin och Twitter för att hitta kvalificerad personal. Registrera därför en profil på dessa plattformar och länka till dem under kontaktuppgifterna i ditt cv. Att göra så visar att du behärskar sociala medier, en kunskap som många arbetsgivare uppskattar.

Linkedin

Linkedin är världens största yrkesnätverk med över 135 miljoner användare. Sajten är ett Facebook för yrkesverksamma där du håller koll på ditt professionella nätverk. Din profil fungerar som ett cv och du kan hitta information om kollegor, företag och branscher som du är intresserad av. Du kan också gå med i olika grupper, delta i diskussioner och få svar på frågor inom ett visst intresseområde.

Twitter

Twitter ett utmärkt verktyg för att göra dig synlig på nätet, hitta information och knyta kontakter med andra. Många företag postar jobb på Twitter. Till skillnad från Facebook och Linkedin så är Twitter otvunget, informellt och omedelbart.

Använd nätet med omdöme

Allt du gör på Facebook och andra sociala medier säger mycket om dig som person och spåren du lämnar finns kvar länge. De flesta rekryterare googlar arbetssökarnas namn i slutet av rekryteringen, så tänk på vad du gör och hur du uttrycker dig på nätet.

Städa din nätprofil

Om du inte gillar det som visas om dig själv på nätet så kan du ta bort ofördelaktiga bilder och publiceringar och be dina vänner att göra likadant på deras sidor. Nätverka regelbundet: lägg ut nya bilder som visar att du är aktiv, mångsidig och social och skriv inlägg som kommer högre upp i Googles sökresultat än materialet du vill dölja.

Googla ditt eget namn för att ta reda på vad som kommer upp, och spärra din Facebooksida för utomstående om det finns bilder och kommentarer som du inte vill att en rekryterare ska se. På så sätt tar du själv kontroll över vad som är privat och vad som är yrkesmässig information. Fundera över vilken bild av dig själv du vill ge utåt.

Spontanansökningar

Ett bra sätt att hitta ett arbete är att skicka spontanansökningar till företagen du vill arbeta på. Skicka ansökan till rätt person i stället för en allmän informationsadress och följ upp med ett telefonsamtal en vecka senare.

Spontansamtal

Du kan också ringa spontansamtal till företagen du är intresserad av. Många tycker att det är jobbigt att ringa till okända personer, men tänk på att du säljer in din kompetens – inte dig själv som privatperson. Glöm inte att utgå från företagets behov under samtalet.

Checklista för jobbsökaren

Det finns mycket att tänka på för dig som vill ta steget vidare i karriären. Använd Ingenjörskarriärs checklista här nedanför för att ta dig de första stegen på vägen till ditt nya drömjobb.

Checklista

Meddela vänner och bekanta att du söker jobb.

Fundera över vilken typ av arbetsplats du vill arbeta på.

Skriv ett hisstal som du använder vid arbetsmarknadsdagar och liknande.

Fundera över vilka ambitioner och drivkrafter du har.

Registrera din profil på utvalda jobbsökarsajter.

Gå med i sociala nätverk som kan ge dig relevanta kontakter.

Kontakta företag som intresserar dig.