Karriär

Så här stoppar du självsabotage av karriären

Sätter du käppar i hjulet för din karriärutveckling? Här är några tips på hur du kan förändra beteendet. Foto: Chris Robbins/Mood Board/REX
Sätter du käppar i hjulet för din karriärutveckling? Här är några tips på hur du kan förändra beteendet. Foto: Chris Robbins/Mood Board/REX

Negativa tankar, bekvämlighet och rädsla för misslyckande kan sätta käppar i hjulet för karriärutvecklingen. Men det går att förändra beteendet.

Publicerad

I en artikel i tidningen Forbes ges några tips för att bli medveten om din inre kritiska röst − och därmed minska risken att du själv saboterar din karriärutveckling:

Hindrande rädslor

Rädsla för att misslyckas kan hindra dig från att ta dig an nya spännande projekt och istället välja att vara kvar i komfortzonen där du kan göra ditt jobb i sömnen. En annan rädsla berör framgång, som följs av förväntningar och ansvar. Rädsla för att tappa kontrollen kan också vara begränsande och hindra dig från att ta nästa steg.

Gå utanför komfortzonen

Kanske har du vuxit ur din roll, men att byta det välbekanta mot något nytt kan verka skrämmande. Ett första steg är att faktiskt erkänna att du vill gå vidare men är rädd för förändring. Börja med att ta små kliv mot målet. Hör dig för med så många som möjligt om den roll du skulle vilja ha för att göra dig en bild av om den passar dig.

Jämför inte med andra

Dina vänner och kollegor kan ha haft en snabbare karriärutveckling, men genom att jämföra dig själv med andra saboterar du inte bara din karriär, du raserar också självförtroendet. Istället för att bli upprörd över andras framgång bör du använda energin för att motivera dig själv.

Fokusera på dina styrkor

Det kan vara svårt att se vilka vi egentligen är och få tankar om att det är tur som lett till våra prestationer. Gör en lista över de resultat du är mest stolt över. Spara utvärderingar av bra prestationer eller e-post från nöjda kunder. Detta kan du använda som inspiration om självförtroendet vacklar.

Känn igen beteenden

Väntar du till sista minuten med att ta itu med projekt, förminskar du ständigt dig själv och fokuserar på dina misstag? Eller är du en person som söker en ouppnåelig nivå av perfektion innan du kan gå vidare? Det första steget för att bryta sådana mönster är att bli medveten om tankar och vanor som håller dig tillbaka och hindrar utveckling.

Var öppen för feedback

Genom att vara öppen för feedback får du en bild av dina prestationer och områden du kan förbättra. Men vänta inte på andras input. Gör det till en vana att regelbundet få återkoppling och råd från chefer, vänner och medarbetare. Informationen ger dig verktyg för att ta dig till nästa nivå.