Karriär

Så här håller du dig långtidsfrisk

Virus kan överleva ganska länge på en yta och det hjälper inte med antibakteriell behandling. Foto: Colourbox
Virus kan överleva ganska länge på en yta och det hjälper inte med antibakteriell behandling. Foto: Colourbox

Det är inte bara skojiga länkar du delar med din mobil. Även sjukdomar kan få spridning när du skickar runt mobilen med bilderna från sportlovet.

Publicerad

Nu under årets första kvartal kulminerar korttidssjukskrivningarna och vabbandet, innan influensor och kräksjuka ebbat ut. Sedan är det är lugnt fram till sista kvartalet, då kör det i gång igen.

Mycket magsjuka beror på folk som slarvar med handhygienen och sprider sina kolibakterier från toalettbesöket. Varannan svensk tar med sig mobilen in på toa, enligt en undersökning från Novus. Bara var femte tillfrågad tänker på vad mobilen får med sig därifrån.

– Mobilen eller läsplattan är en lika stor smittspridare som tandkräms­tuben. Även om alla har varsin mobil och läsplatta langar man runt dem och pillar och pekar, säger Lars Eldh. Han är vd på Panzer, som har specialiserat sig på skärmskydd, bland annat antibakteriella.

Ju mer komplexa mobilerna blir, desto mer använder vi dem, påpekar han. Ta till exempel trenden med att betala med kort direkt i mobilen. Det kan rymmas mycket på den fingertopp som signerar direkt på skärmen.

Virus kan överleva ganska länge på en yta och här hjälper ingen antibakteriell behandling, varken skärmskydd eller sprit. Men en sak finns att göra: tvätta händerna noga.

– Gör det så fort du har tagit i saker i offentliga miljöer, som ledstänger, hissknappar, dörren till jobbet, säger Katarina Widoff.

Förutom att hon titulerar sig må bäst-expert är hon mingeldrottning och vill därför inte säga att man inte ska ta i hand, när man minglar runt. Men sedan är det noga med att inte stoppa fingret i munnen eller ögonen – eller näsan.

– Och tvätta händerna! säger Katarina Widoff, som alltid har en liten förpackning handsprit i väskan.

Så håller du dig långtidsfrisk

1. Stanna hemma. Matematikern ­David Earne har räknat ut att fem procent av influensafallen beror på att folk tar febernedsättande. Det hindrar kroppen från att döda viruset och gör att man mår bättre och går till jobbet och sprider ­virus.

2. Promenera. Gå i minst de tjugo minuter det tar att byta ut luften i lungorna mot ny syremättad.

3. Tvätta händerna. Använd flytande tvål och vatten, in mellan fingrar (glöm inte tummarna) och under nagelkanter och ringar minst 20 sekunder – så lång tid som det tar att sjunga en vers på Blinka lilla stjärna där.

4. Håll fingrarna i styr.

5. Akta ögonen. Tvätta händerna först om du absolut måste klia ­eller avlägsna skräp.

6. Drick vatten. Det torra inomhusklimatet på vintern torkar ut slemhinnorna, som blir fäste för virus och bakterier.

7. Ät rätt. Antioxidanter i maten ­behövs för att oskadliggöra fria radikaler i kroppen. Antioxidanter finns i vitaminer, mineraler, omega 3-fettsyror, i färgämnet i frukt, bär och grönsaker.

8. Undvik stress.

 

Källa: Katarina Widoff, författare till ­boken ”Må bäst orka mer”.