Karriär

Så får du ut mest av ditt digitala nätverkande

Foto: Tom Merton
Foto: Tom Merton

I tider av social distansering har mycket nätverkande blivit digitalt. Här är fyra sätt att skapa nya kontakter online.

Publicerad

Under coronakrisen har virtuella mötesplatser blivit vanligt för att knyta nya kontakter i karriären. Men de gamla reglerna för nätverkande gäller fortfarande. Inte minst är noggranna förberedelser viktiga.

Affärstidningen Forbes har listat fyra sätt att få ut så mycket som möjligt under ett virtuellt evenemang:

Gör din hemläxa

När du har registrerat dig för ett digitalt evenemang bör du ta en titt på agendan och skriva ner namnen på de talare som verkar intressanta att prata med. Googla eller kolla upp personerna på Linkedin och andra sociala nätverk för att hitta gemensamma nämnare, eller för att se vad de haft för sig den senaste tiden. Notera de viktigaste uppgifterna och tänk på hur du kan använda detta när du tar kontakt.

Ha något att säga

Utöver temat för evenemanget bör dina förberedelser innehålla tankar om hur du kan väcka engagemang hos medverkande talare. Du kan exempelvis enkelt fånga personers uppmärksamhet genom att ställa intressanta frågor som får dem att tänka eller känna något. Förbered därför några punkter att prata om.

Vad vill du uppnå

Ha ett tydligt mål kring mötet med de personer du vill knyta kontakt med. Vill du bara ställa en fråga, boka in ett digitalt möte eller vill du att de ska öppna dörrar till ett nytt jobb? Nämn också hur du kan använda dina egna resurser för att bli till hjälp för dem.

Håll kontakten

Precis som vänskap kräver en professionell relation ständig vård. Dra dig inte för att höra av dig till en ny kontakt. Om personen erbjuder sin tid, se till att tacka och fortsätt att höra av dig. Detta kan innebära att skicka regelbundna uppdateringar om vad du själv gör, men uppmärksamma även milstolpar i din kontakts karriär eller erbjuda hjälp i kommande projekt.