Energi
Så får du rätt ljus på kontoret
Seg och dyster i decembermörkret? Rätt ljus på kontoret ökar din produktivitet och får dig att må bättre. Dåligt ljus kan sänka dig.
En aningslös arkitekt valde blått glas till en kontorsfasad i Montreal. Snyggt utifrån, katastrof för de anställda.
Personalen mådde dåligt och vägrade att komma till jobbet. De värst drabbade fick hjärtproblem och depression.
Marie-Claude Dubois, arkitekt och ljusforskare, hjälpte till att utvärdera det fallet.
– Det är ett extremfall, men visar att kunskap om ljus är viktigt, säger hon.
I dag är Marie-Claude Dubois gästforskare i energi- och byggnadsdesign vid Lunds tekniska högskola. Hon har en rad tips på hur rätt ljus kan öka trivseln och produktiviteten på kontoret.
Fönstrens storlek spelar stor roll. I djupa byggnader med kontorslandskap väljer många arkitekter glas från golv till tak. Den vällovliga tanken är att alla ska få njuta av dagsljuset. En dålig lösning, enligt Marie-Claude Dubois.
– Det blir bara konflikter. De som sitter närmast fönstret blir bländade och fäller ner persiennerna, och kollegerna inne i lokalen hamnar i mörker.
Den ideala glasarean upptar mellan 20 och 40 procent av väggytan. Mer i norr, mindre i sydläge.
Då får alla som sitter upp till två meter från ytterväggen tillräckligt med dagsljus. I mitten av byggnaden skapar man en drägligare miljö med hjälp av atrium, ljusschakt eller fiberoptiska kablar som leder in dagsljuset.
Omfältsljuset – det reflekterade ljuset från väggar och innertak – har också stor betydelse. Det visade en studie i Lund för några år sedan. Försökspersonerna blev sömniga och presterade mindre när det reflekterade ljuset var svagt. Men att maxa ljuset var inte heller lyckat.
Ju mer omfältsljus, desto högre blev halterna av kortisol, ett stresshormon som i höga doser får oss att jobba snabbare, men göra fler fel. Den optimala ljusstyrkan på väggen visade sig vara 100 candela per kvadratmeter.
Ljusets färg påverkar oss också. Blått ljus är bäst för att blockera sömnhormonet melatonin.
Det är därför vi blir piggare av att vistas utomhus på morgonen när andelen blåvitt ljus är hög. Men det betyder inte att vi blir piggare av att sitta i blåljus hela dagen.
– Vi är mer komplexa än så, och det behövs mer forskning om hur övriga ljusfärger påverkar oss.