Karriär
Rekryteraren: "Viktigast är teknikintresse"
Scania behöver rekrytera 300–500 ingenjörer varje år. Här är personalchefens bästa tips till hur ingenjörer ska bete sig när de söker jobb hos företaget.
De ingenjörer som Scania behöver anställa ska ersätta medarbetare som pensioneras eller går till andra jobb. Och Scania är intresserad av ingenjörer på alla tre utbildningsnivåer: civilingenjörer, högskoleingenjörer och de framtida gymnasieingenjörerna som kommer att examineras när den fyraåriga gymnasieutbildningen i teknik återinförs.
Malin Sollert är personalchef för Scanias ingenjörstunga forsknings- och utvecklingsavdelning. Här jobbar 2 700 anställda, varav ungefär hälften är ingenjörer. Dessutom bistår cirka 500 konsulter med utvecklingsarbetet.
Inom forsknings- och utvecklingsområdet är det framför allt konstruktörer och systemutvecklare som behövs. Men som student behöver du inte skräddarsy din utbildning om du vill ha jobb på Scania.
- Inriktningen är inte jättejätteviktig, som ingenjör får du en bra grund att stå på. De viktigaste delarna är att man har ett intresse för teknik, sedan kan man lära sig de metoder och verktyg vi har, säger Malin Sollert.
Däremot är det viktigt att ingenjörsstudenterna slutför sin utbildning.
- Det är tråkigt om de har ägnat många år av sitt liv åt utbildning och sedan inte blir klara. I längden kan en oavslutad utbildning vara negativt för löneutvecklingen.
Personliga egenskaper väger också tungt i rekryteringsprocessen.
- Det är viktigt att man är nyfiken och framåt och vill lära sig och utvecklas. Vi på forskning och utveckling jobbar i team, tvärfunktionellt mellan olika discipliner, och då är det viktigt att man har samarbetsförmåga och en vilja att dela med sig av sina kunskaper, säger Malin Sollert.
Samarbetskravet är så pass viktigt att rekryterarna brukar säga att de anställda har tre jobb. Förutom arbetsuppgifterna som ingår i befattningen har man också ett ansvar för att vara med och utveckla metoderna och processerna, samt att lära sig själv och lära ut till andra.
Malin Sollert ser också gärna att nyutexaminerade ingenjörer har någon form av praktisk erfarenhet, kanske ett sommarjobb eller liknande.
- Då visar man att man är intresserad av att lära sig mer inom området, säger hon.
Malin Sollerts tips till den som vill ha jobb på Scania att vara aktiv och söka de jobb som ligger ute. Ett annat tips är att kontakta en chef som ansvarar för ett område man tycker är intressant.
- Men man måste ha relevanta frågor. Att ringa bara för ringandets skull tror jag inte är bra. Man måste be om förtydligande kring arbetsuppgifter eller fråga om något man undrar över, säger hon.
En annan kontaktväg för civilingenjörsstudenter är Scanias studentprogram SSI, Scania Student Intro, där utvalda studenter bjuds in till olika aktiviteter och sedan får sommarjobb på Scania.
Malin Sollert tipsar också om att studenter kan komma med egna förslag på exjobb, trots att en del lämpliga exjobb redan ligger på företagets hemsida.
-Det kan finnas en del tankar i huvudet på våra medarbetare som inte har blivit realiserade. Kommer jag som student med ett eget förslag kan det resultera i ett exjobb. Man kan använda sig av våra tidigare exjobb för att få uppslag, säger hon.
När det gäller hur man som jobbsökande ska presentera sig trycker Malin Sollert på att vara sanningsenlig och sig själv.
- Att förställa sig eller spela någon roll kommer att genomskådas. Att ljuga eller undanhålla information är sådant som skapar frågetecken.
Scania är van vid att ta emot nyutexaminerade studenter, därför behöver man inte vara rädd att inte har tillräckliga teknikkunskaper när man kontaktar Scania, menar Malin Sollert.
- Vi anpassar våra krav och förväntningar till den nivå man har när man kommer in. Vi ser till att man får en fadder och utbildning i våra system. Man ska få en mjukstart, säger hon.