Karriär

Rekordmånga kvinnor vill bli civilingenjörer

Alla sex har just börjat läsa elektro på KTH. Främre raden: Emma Karlberg, Sara Vestergren, Caroline Skoglund. Bakre raden: Malin Häggström, Ylva Modahl, Petronella Holmberg. Foto: Jörgen Appelgren
Alla sex har just börjat läsa elektro på KTH. Främre raden: Emma Karlberg, Sara Vestergren, Caroline Skoglund. Bakre raden: Malin Häggström, Ylva Modahl, Petronella Holmberg. Foto: Jörgen Appelgren
Maria Knutson Wedel. Foto: Oscar Mattson
Maria Knutson Wedel. Foto: Oscar Mattson

Plötsligt händer det. Fler tjejer söker till civilingenjörsutbildningen. Till och med på data- och it-linjerna har andelen ökat på flera orter.

Publicerad

De sex tjejerna på bilden har just börjat läsa elektrolinjen på KTH. De är efterlängtade och själva fulla av förväntan. De vill utveckla prylar och rädda världen. Emma Karlberg var tokig i lego som liten. Malin Häggström längtar efter att få vara innovativ. Alla gillar fysik och matte.

Flera har en pappa som är civilingenjör. Bara Ylva Modahl kan stoltsera med en mamma med examen från KTH.

Alla har läst naturvetenskaplig linje på gymnasiet, med ett undantag: Petronella Holmberg, som läst bild och form, och sedan gått arkitektlinjen under två år.

– Men jag saknade matten, så jag gick tekniska basåret. Och nu har jag valt elektro för att jag är jätteintresserad av ljud. Ja, allt som har med frekvenser och radiovågor att göra.

Läs mer:

KTH har rekordmånga kvinnliga sökande till civilingenjörslinjerna i höst. Linköpings tekniska högskola och Luleås tekniska universitet likaså. Chalmers upprepar förra årets rekordsiffra, och Lund redovisar samma toppsiffra som 2014.

De definitiva siffrorna är inte klara än. Men siffrorna från det som kallas ”urval 2 i antagningen” brukar inte skilja sig väsentligt från slutligen registrerade studenter, enligt KTH:s rektor Peter Gudmundson.

För tio år sedan var andelen kvinnor bland civilingenjörsstudenterna på KTH 24 procent. Nu är andelen över 35 procent.

– Så om tio år borde vi närma oss en jämn fördelning, säger Peter Gudmundson.

Han är särskilt glad åt att tjejerna också hittat till data- och it-linjerna. På datateknik har KTH en ökning från 15 till 20 procent tjejer, och för it har andelen gått från 21 till 27 procent.

De speciella rekryteringssatsningar riktade mot tjejer inom programmet Giants, är säkert en av förklaringarna, enligt Gudmundson.

På Chalmers ligger andelen kvinnliga antagna på drygt 35 procent, samma nivå som förra hösten.

Läs mer:

Maria Knutson Wedel, biträdande professor i materialteknik och vicerektor med ansvar för grundutbildningen på Chalmers, pekar på den femåriga linjen teknisk matematik vars andel kvinnor ökat till hela 40 procent i år.

– Och tekniskt basår har i år 39 procent kvinnor, vilket är mycket positivt eftersom majoriteten sedan fortsätter på ingenjörsprogram, säger Maria Knutson Wedel.

Hon tror inte att det räcker att försöka locka tjejer med speciella rekryteringsinsatser.

– Vi tror att yrkesrollen behöver förändras för att fler tjejer ska bli intresserade. Vår satsning på sportteknik, inte minst ridsport, verkar ha den effekten, även om det inte var avsikten från början. Vi ville testa tillämpad forskning inom områden som våra forskare brann för.

På Linköpings tekniska högskola har andelen tjejer som sökt till civilingenjörsprogrammen ökat från 32 till 34 procent sedan förra året.

– En hypotes är att tjejer i allt ökande grad studerar naturvetenskap på gymnasienivå, säger Lena Pettersson, utbildningsdirektör, Linköpings universitet.

I Lund har andelen tjejer som vill bli civilingenjörer ökat till 34 procent, vilket är drygt en halv procent fler jämfört med förra hösten.

Nu har du hamnat på Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär, välkommen! Klicka här för att komma tillbaka till Ny Teknik.se