Karriär

Räkna med att chefen googlar dig

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Festbilder, konstiga statusuppdateringar och kommentarer. Om du ska söka jobb till sommaren kan det vara smart att rensa lite på nätet. Allt fler företag kollar nämligen upp jobbsökande på Google och facebook.

Publicerad

När Stockholms handelskammare och informationsföretaget Info Torg tidigare i år presenterade sin rapport, om bakgrundskontroller vid rekrytering, stod det nämligen klart att allt fler väljer att kolla upp de jobbsökande på nätet.

- Det blir allt vanligare att företag söker information om jobbkandidater på Facebook, Google och bloggar. Därmed gäller det att arbetstagare tänker på vad de lägger ut för information på Facebook, säger Johan Treschow, ansvarig för ekonomisk analys vid Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Viktigt med bra referenser

I rapporten framgick det tydligt att det är viktigt att ge bra referenspersoner i sin jobbansökan. Hela 99 procent av de tillfrågade företagen kontrollerade de angivna referenserna. Var tredje företag kollar upp de sökande på Facebook och 21 procent kollar även bloggar.

- Det är viktigt att företagen har en bra policy för bakgrundskontroller. Annars riskerar de att välja bort bra kandidater av dåliga skäl. För att anställa rätt personer behöver företagen god validerad information. Risken är annars att de baserar sin kunskap på facebookbilder eller dåliga källor och fattar fel beslut, säger Patrik Attemark, VD för InfoTorg i pressmeddelandet.