Programmera om dig till lönsamhet

2011-11-22 23:00  

Det är möjligt att programmera om sig själv till att helt ändra ledarstil. Det anser Harvard-forskare, som också har utarbetat en metod.

Det är inte så mycket i det de gör som toppcheferna skiljer sig från medelmåttorna. Utan i hur de tänker. Det har Harvard-professorn David Burnham och hans forskningsteam kommit fram till. Sedan 1950-talet har de utvecklat en metod att mäta chefers förmåga och lära dem att skaffa sig en ny inre drivkraft.

Det handlar om att genom speciella övningar träna sig i att tänka som sin förebild, tills man gör det på riktigt. Som när Usain Bolt visualiserar hur han spränger målsnöret.

– Det går att dramatiskt förbättra sina resultat som chef, säger Anders Kinding på Positively Group, som undervisar i Burnhams metod Inter Active Leadership, interaktivt ledarskap.

Nyckelordet är drivkraft.

– Vi styrs av vårt undermedvetna. Man kan gå femtioelva kurser i ledarskapsbeteende och ändå ha svårt att förändra sitt beteende på jobbet. Fortsätter man sitt gamla sätt att tänka driver det ditt beteende tillbaka till det gamla invanda, säger Anders Kinding.

Och varför skulle man vilja ändra sitt sätt att tänka? Jo, om man är sugen på att bli lika framgångsrik som cheferna på världens lönsammaste företag, de på Fortune 500-listan. Forskarna på Harvard Business School har siktat in sig på dem som lyckats hålla sig kvar i den översta kvartilen fem år ?i rad.

I alla tider har de vinnande cheferna varit de som kunnat påverka andra. Men enbart en stark drivkraft till influens (power) räcker inte längre. ?I den senaste stora studien upptäckte forskarna att det har skett en förändring. Nu är det cheferna som drivs av tankar kring ömsesidighet och team som leder ligan.

Hur kommer det sig?

Den chef som ser sig själv som kraften bakom alla idéer räcker inte till i dagens komplexa tillvaro, anser David Burnham. Allt fler högt specialiserade områden kräver superexperter. De lönsamma cheferna satsar på den kollektiva kunskapen. Ledarskap är något man utövar tillsammans med andra, bara välkomponerade team har chans att klara den hårdnande konkurrensen.

Vilken ledartyp är du?

Mätmetoden heter Exercise of Imagination och har utvecklats på Harvard Business School. Du ska skriva berättelser till sex olika bilder. Resultatet avslöjar vilka undermedvetna tankemönster som styr ledarbeteendet liksom vilken av fyra personlighetstyper du är:

1. Beroende. Får utlopp för sin personlighet genom att vara i maktens närhet. Sällan bra chefer.

2. Oberoende. Trotsar makten. Gör automatiskt motstånd. Kan vara chefer, men blir inte så framgångsrika.

3. Härskare/Imperiebyggare. Har makt och använder den genom att få andra att göra som de vill. Traditionellt framgångsrika chefer, särskilt på 1970- och -80-talen.

4. Interaktiva. Har makt. Men tänker att andra också har kunskaper och erfarenheter och använder sig av detta. Bästa cheferna numera, i mätningar gjorda 1990–2010.

Elisabeth Vene

Mer om: Karriär Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer