Karriär

Prisbelönt professor i toppen på KVA

Christina Moberg

Christina Moberg blir ny ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien. Vid sin sida som ständig sekreterare får hon Göran K Hansson.

Publicerad

KVA:s nya preses Christina Moberg är prisbelönt professor i organisk kemi vid KTH, där hon har varit verksam mer eller mindre hela tiden sedan hon disputerade 1975. Hon har också varit vicerektor och prodekanus på KTH. I dag leder hon en forskargrupp där. Hennes forskning handlar om asymmetrisk katalys, speciellt nya selektiva metoder för framställning av molekyler med specifika egenskaper, något som har stor betydelse vid exempelvis läkemedelstillverkning.

- Som ny preses ser jag det som en viktig uppgift att betona den grundläggande vetenskapens betydelse för samhällsutvecklingen. Det finns en risk att vi i dag koncentrerar alltför mycket resurser till dagens problem och glömmer att den främsta uppgiften för den akademiska forskningen är att finna lösningar till ännu inte identifierade frågeställningar för att därmed tillgodose behoven för framtida generationer, säger Christina Moberg i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här