Karriär

Personlighet i topp när it-företag rekryterar

Personlighet har blivit viktigare än specialkunskaper när it-företagen rekryterar, visar en ny undersökning. Foto: Alamy
Personlighet har blivit viktigare än specialkunskaper när it-företagen rekryterar, visar en ny undersökning. Foto: Alamy

Så länge personen känns rätt kan spetskunskaperna skaffas i efterhand. Så resonerar it-företagen när de ska rekrytera, visar en ny undersökning.

Personliga egenskaper är viktigare än specialkompetens och arbetslivserfarenhet när it-företagen söker efter arbetskraft. Det visar en rundringning som fackförbundet Jusek genomfört till personalchefer på 101 it-företag.

– Jag är inte jätteförvånad över det här resultatet, det är mer en bekräftelse av en bild vi redan har, säger Jens Jansson, ansvarig för it/telekomområdet på Jusek.

Nidbilden av it-personal som asociala personer som knackar kod i en mörklagd källarlokal stämmer helt enkelt inte och har inte gjort det på länge, menar han. Nu ställs helt andra krav på att kunna bemöta kunder och att vara en socialt kompetent person i tajta arbetsgrupper med ofta pressade tidsscheman.

Jens Jansson, ansvarig för it/telekomområdet på Jusek.
Jens Jansson, ansvarig för it/telekomområdet på Jusek.

– Men det här ska inte ses som att kompetens i sig är oviktigt, det är snarare så att personliga egenskaper viktas högre. Min uppfattning är att it-företagen är beredda att satsa på utbildning av person som saknar spetskompetens, så länge det är rätt person för företaget och arbetsgruppen, säger Jens Jansson.

Det här ställer helt andra krav vid en rekrytering, konstaterar han.

– Företagen måste vara mer noggranna och djupgående i sin rekrytering, det räcker inte att titta på cv och akademiska meriter för att få koll på personliga egenskaper. De måste lägga mer tid på att faktiskt träffa personer. Vi ser också att det blir allt vanligare med personlighetstester vid rekrytering och att större krav ställs på personliga referenser.

Juseks undersökning visar också att företagen i större utsträckning ratar traditionella jobbannonser till förmån för egna nätverk och sociala medier. För den som söker jobb inom it-branschen är det ett hett tips att se till att jobba på sina personliga kontakter, påpekar Jens Jansson.

– Det räcker inte med att bara ha en sida på Linkedin, det är väldigt viktigt att börja utveckla sitt personliga nätverk redan under studietiden. Det kan dels handla om att skaffa sig en mentor inom branschen, men också att försöka få praktik eller skriva examensjobbet på rätt företag. Att skaffa sig ett extrajobb inom branschen under studietiden kan annars vara en väg till ett bra nätverk.

Men för den som inte känner sig socialt kompetent, vad har du för tips där?

– Det handlar inte om att bli proffsminglare utan om att odla kontakter med likasinnade. Gör det inte svårare än det är! Använd dina kontaktytor för att berätta om din kompetens och försök skapa nya relationer genom att till exempel gå med i för dig relevanta nätverk, säger Jens Jansson.