Karriär
Oron som bortblåst när Södertälje Science Park invigdes
Södertälje Science Park ska få de stora bolagen att stanna kvar och satsa vidare. ”Det betyder att vi kan fortsätta att vara attraktiva när det gäller att kunna placera produktion och utveckling i Sverige”, säger statsrådet Helene Hellmark Knutsson.
Mr Scania tittar ut över publiken som samlats till invigningen. Den dröm Leif Östling haft så länge har nu blivit verklighet.
-Det ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen. Jag ser mycket fram emot det här, säger Östling, som är Södertälje Science Parks första ordförande.
För snart sex år sedan, den 7 februari 2012, hade Ny Teknik en artikel med rubriken ”Stor oro när Astra Zeneca lägger ner”. 1200 forskartjänster försvann, de allra flesta i Södertälje. Det var ett hårt slag för en ort som står för 10 procent av svensk varuexport.
Kommunen, tillsammans med Scania, Astra Zeneca, KTH och fastighetsbolaget Acturum, lyckades därefter övertyga dåvarande regeringen att satsa omkring en och en halv miljard kronor över tio år på en ny mötesplats för forskning och utbildning. Södertälje Science Park är resultatet.
-Det här betyder jättemycket. Vi har världsledande företag här. Att de vill fortsätta investera är helt avgörande för att Sverige ska kunna ligga i fronten för forskning, utveckling och innovation. Det betyder att vi kan fortsätta att vara attraktiva när det gäller att kunna placera produktion och utveckling i Sverige, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, som deltog i invigningsceremonien.
Den oro som plågade orten är numer ersatt av framtidstro. Scania är inne i en stark period, Astra är kvar, investerar i en ny fabrik och KTH har expanderat sin verksamhet i Södertälje. 1200 utbildningsplatser och nya forskartjänster står till buds. Södertälje Science Park ska bli den ”nationella noden för hållbara produktionsflöden”.
Leif Östling, som redan när han styrde Scania ville se ett tätare samarbete mellan näringsliv och akademi, tror att satsningen kan bidra till jämställdhet och integration.
-Södertälje är den mest invandrartäta staden i Sverige. Här kan nu många unga tjejer med invandrarbakgrund få möjlighet att studera. Och när man får olika människor från olika kulturer att jobba ihop så får man väldigt spännande och kreativa miljöer.
Helene Hellmark Knutsson hoppas också att Södertälje Science Park ska bli en arena för nyutbildning av redan yrkesverksamma. Det är i linje med något som ofta nämns i samband med Industri 4.0: att det livslånga lärandet kommer att få allt större betydelse när teknikutvecklingen hela tiden ökar tempot.
-Hur vi ska kunna ordna detta på bästa sätt är en dialog vi har nu med våra universitet och högskolor. Vi måste kunna välkomna yrkesverksamma tillbaka för att vidareutbilda sig. Digitaliseringen förändrar vårt sätt att producera och kommunicera. Jobb kan förändras eller försvinna och nya jobb tillkommer. Vi har en utredare nu som tittar på hur vi ska klara att utbilda både unga studenter, men också välkomna tillbaka yrkesverksamma, säger Hellmark Knutsson.
Södertälje Science Park kommer utöver KTH:s nya studieplatser att hyra ut kontorsplatser på hel- eller deltid. Det ska erbjuda små- och mellanstora företag kurser i digitalisering och lean. Dessutom finns en prototypverkstad som är öppen för allmänheten.
I samband med invigningen drar Södertälje Science Week igång, som pågår 31 januari till 4 februari. Det blir seminarier, workshops och möten om forskning, innovation, utveckling och högre utbildning.