Stor oro när Astra Zeneca lägger ner

2012-02-07 23:00  
Så sent som i december i fjol meddelade Astra Zeneca att ett depressionsmedel, TC-5214, som testats på patienter inte haft avsedd effekt och att värdet på skulle skrivas ner med 650 miljoner kronor. Foto: Scanpix.

Med nedläggningen i Södertälje har Astra Zeneca mer än halverat sin forskning i Sverige på fem år. Nu växer oron för hur det ska påverka hela det svenska forskningssamhället.

När Astra Zeneca nu lägger ner forskningen på neurovetenskap i Södertälje kommer endast runt 2 000 ­forskare att vara kvar i Sverige. Konsekvenserna kan bli stora för andra delar av det svenska innovationssystemet.

– Jag oroar mig mycket. Smärtfors­kningen i Södertälje har varit världsledande, och när Astra Zeneca lägger ned det området drabbar det Sverige oproportionerligt hårt, säger IVA:s vd Björn O Nilsson.

Han ser paralleller med andra svenska teknikföretag, där förändrat ägande och internationalisering antingen lett till att FoU flyttats ut eller att tillväxten främst kommit utanför Sverige:

– Det är för tidigt att tro att Astra Zeneca kommer att flytta från Sverige helt. Men man ser att våra storbolag växer nära sina stora marknader, säger Björn O Nilsson.

I en TT-intervju betonar företagets globala forskningschef Anders Ekblom att beslutet inte beror på brister i det svenska forskningsklimatet. Södertälje har helt enkelt ”haft otur”, genom att det är där merparten av neurofors­kningen funnits. Dessutom har Astra Zeneca ett mindre centrum inom området i Montreal. Till skillnad från när Pharmacias FoU flyttades ut ur Sverige i mitten av 1990-talet handlar det nu om en ren nedläggning. Ledningen anser att man inte har förmågan att få fram tillräckligt bra projekt inom området med den egna organisationen.

I stället ska en ”virtuell organisation” skapas genom samarbeten med grupper vid universitet och högskolor. Den ska styras av en liten grupp på 40–50 personer, med bas dels i Boston i USA, dels i Cambridge i England. Det innebär att den geografiska närheten mellan Astra Zenecas neurovetenskapliga forskning och svenska universitet, till exempel Karolinska institutet, försvinner.

– Det är givetvis ett bakslag, vi tappar en stor och viktig forskningsanläggning i Sverige. Det visar hur konkurrensutsatt även forskningen är och att vi måsta fortsätta att jobba på att göra Sverige attraktivt för forskningsföretagen, säger Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren.

– Nu gäller det att se hur vi kan få den kunskapsmassan att stanna i Sverige, det är en dialog som vi ska starta nu.

Bakslag på bakslag

Det senaste läkemedlet som utvecklades i Södertälje var Roxiam, ett psykofarmaka som kom 1991 och fick dras in 1994 på grund av sällsynta men allvarliga biverkningar.

Innan dess tog man fram ett medel mot depression, Zelmid, som lanserades i början av 1980-talet. Det drogs in efter ett år.

Erik Mellgren

Mer om: FoU Astra Zeneca

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer