Karriär

Orättvisa på jobbet kan göra dig sjuk

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Känslan av att bli orättvist behandlad på jobbet kan göra en sjuk. Både chefer och medarbetare blir påverkade. Det visar en svensk avhandling.

Publicerad

Vissa människor har svårt att släppa tankarna på jobbet och ältar sina oförrätter. Om de känner sig orättvist behandlade tenderar de inte bara att komma för sent till jobbet, själva hälsan och välbefinnandet påverkas. Den som grubblar har svårare att återhämta sig, vilket är en riskfaktor för att utveckla sjukdomar. Det visar Constanze Eibs avhandling i psykologi.

- Att uppleva organisationen och chefen som rättvis är mycket viktigt för anställda. Samtidigt är det inte alltid lätt att behandla alla anställda på ett rättvist sätt och för chefen kan det kosta mycket energi att göra det, säger Constanze Eib i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Constanze Eib har i sin avhandling också tittat på hur chefernas rättvisetänkande påverkar den egna hälsan. De som sade sig lägga vinn om att behandla sina anställda särskilt respektfullt och hövligt skattade själva sin egen hälsa högt.

Nästa steg inom forskningsområdet kommer att handla om hur det kan bli enklare för chefer att bete sig rättvist. Och parallellt utveckla handlingsstrategier för de anställda så att de klarar upplevelser av orättvisa utan att bli sjuka.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook