Karriär
Öppen audition för Volvos idésprutor

Medarbetarnas glöd avgör vilka förslag som går vidare. Volvos nya modell för att pumpa sina anställda på innovationer är hämtad från tv-serien Draknästet. Med musik och skådespeleri presenteras idéerna.
Traditionellt sett gäller bara själva innovationerna. De mäts och vägs. Somt hamnar i papperskorgen, annat på hyllan. Först så småningom börjar man leta folk.
Sedan Volvokoncernen har fått inspiration från tv-serien Draknästet gör man tvärtom: utgår från människorna bakom idéerna.
I och med att teamen får spela upp förslagen ser man på glöden i ögonen vilka som brinner för sin idé. En engagerad grupp behöver inte lika mycket stöd, så det är en tidseffektiv metod, säger Jonas Thorngren, som experimenterar med innovationsförmågan inom fordonsföretaget.
Tio minuter fick varje presentation ta i Draknästet, fem minuter för frågor. En vecka senare bestämdes vilka som fick finansiering av de 40 team, som under två dagar fick presentera sina idéer för en jury. Där ingick Jonas Thorngren.
– Teamen visste vilka vi i juryn är, då är det inte så farligt att komma med något riktigt knasigt.
Alla tyckte att formatet var väldigt kul, säger Jonas Thorngren. Det var full frihet i presentationsformen, så det var spännande också för juryn.
– Här finns också en kulturell dimension. Att våga dela med sig av idéer påverkar hur vi förhåller oss till varandra, säger Jonas Thorngren, som är glad och stolt över resultatet.
Volvo har en återkommande stor brainstorming, Innovation Jam. Den är som en gigantisk chatt, tusentals medarbetare deltar online. Diskussionen leds av experter på de utvalda fokusområdena. Draknästet är nästa steg i urvalsprocessen för att ta tillvara på de hundratals idéer som kommer fram där.
De här processerna går i första hand ut på att hitta bra sätt att driva omogna idéer till verkliga innovationer.
Man experimenterar bland annat med små, ”virtuella” bolag, kanske tre personer som driver det som om det vore ett eget litet källarbolag.
Att utvärdera idéerna genom att låta entreprenörsanda väga tungt visar sig vara ett bättre sätt än att enbart använda traditionella kriterier.
FoU-bolaget i Volvokoncernen har också innovationscoacher. Deras uppgift är att fånga idéer som faller utanför ramarna.
– I förlängningen kan det uppstå nya affärer eller kompetensområden av något som vi inte visste var viktigt, säger Jonas Thorngren.
Platsar det inte inom koncernen finns möjligheten att starta ett nytt bolag och sedan sälja det.