Ny lag ska skydda distansarbetare – från chefer

2021-11-15 10:17  
Nu blir det lugnare för distansarbetare i Portugal. Foto: Unsplash

Nu blir det olagligt att ringa, skicka sms eller mejla anställda efter kontorstid i Portugal. Detta för att säkra en bättre balans mellan jobb och fritid under distansarbete.

Portugals parlament har nyligen röstat igenom en ny lag som ska skydda privatlivet för medarbetare som jobbar hemifrån, rapporterar AP.

De nya reglerna innebär att arbetsgivaren inte får störa anställda på deras fritid. Chefer får alltså inte kontakta sina medarbetare efter kontorstid, om det inte är absolut nödvändigt.

Läs mer: Så släpper du rädslan för att inte bli omtyckt på jobbet

Anställda ska dessutom kompenseras för alla extrautgifter, som exempelvis ökad elförbrukning och kostnader för internet, när arbetet sker i hemmet. Den nya lagstiftningen innebär också att en medarbetare har rätt att träffa sin chef minst varannan månad för att förhindra isolering.

Företag som inte respekterar de nya reglerna kan bötfällas.

Enligt Portugals regering, som leds av det socialdemokratiska Socialistpartiet (PS), är det nya regelverket ett svar på trenden med ökat distansarbete under pandemin. Regeringen ser stora fördelar med hemmaarbete, men anser att lagstiftningen måste anpassas efter den nya situationen.

Charlotte Delaryd

Mer om: Distansarbete

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt