Så släpper du rädslan för att inte bli omtyckt på jobbet

2021-11-08 09:28  
Snällhet kan lätt stå ivägen för din karriär. Så här rundar du hindret. Foto: Unsplash

Att vara alltför snäll mot kollegorna kan faktiskt skada din karriär. Satsa istället på en taktik där du kombinerar vänlighet med att vara bra på ditt jobb. Då vinner du andras respekt.

Känner du att din ”snällhet” står i vägen för att avancera i karriären? Lösningen är inte att bli hård och dundra fram på kontoret. Det går förstås att både ha ett trevligt sätt, vara framgångsrik och bli respekterad.

Men då gäller det att förstå skillnaden mellan snällhet och vänlighet. I tidningen Fast Company ges tre tips för att inte fastna i snällhetsfällan och bli en dörrmatta:

Försök inte att få alla att gilla dig

Det är viktigt att alltid respektera kollegor och sträva efter att vara hjälpsam. Men det finns en skillnad mellan snällhet och vänlighet. Snällhet kommer ofta från en vilja att bli omtyckt och kan resultera i att du blir utnyttjad. Vänlighet uppstår däremot från självkänsla och respekt. Om du hela tiden anstränger dig maximalt för att bli omtyckt som person, eller för att göra kollegorna nöjda, så slösar du värdefull tid. Fokusera istället på att göra ditt jobb bra. Då kommer du att vinna andras respekt och samarbeten underlättas.

Läs mer: Så lämnar du chefsjobbet – utan att sänka karriären

Våga säga ifrån 

Om du anstränger dig för att bli omtyckt, och är rädd för att trampa någon på tårna, ökar sannolikheten att du inte vågar dela med dig av idéer eller utmana andras tankar – även om det skulle gynna teamets resultat. Men oenighet är bra och produktivt i gemensamma projekt. Dra dig därför inte för att uttrycka din mening. Säg ifrån om du vet att något bör justeras eller åtgärdas. Nya idéer och framsteg sker i en miljö där konstruktiva diskussioner förs.

Ta inte allt personligt

Det finns tillfällen där du kan hamna i skottgluggen för en kollegas eller en chefs ilska. Ta inte detta personligt. Du kan inte kontrollera andras känslor, du kan däremot styra hur du väljer att reagera på dem. Lägg inte tid på att fundera över om personen ogillar dig. Det bästa är att släppa det och gå vidare. Kan du inte rycka på axlarna så ta upp problemet när känslorna svalnat. 

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt