KARRIÄR

Nobelpris till forskning om kvinnor på arbetsmarknaden

Årets Nobelpris i ekonomi går till Claudia Golding, Harvard University.
Årets Nobelpris i ekonomi går till Claudia Golding, Harvard University.

Forskning som förbättrat förståelsen för kvinnors villkor på arbetsmarknaden. Det gör att Claudia Goldin, USA, får Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Publicerad

Varför är kvinnor kraftigt underrepresenterade på arbetsmarknaden och varför tjänar de dessutom mindre än män? Med hjälp av data och statistik som sträcker sig över 200 år bakåt i tiden har Claudia Goldin, verksam vid Harvard-universitetet, forskat kring de frågorna.

Hennes forskning har förklarat varför löneskillnaderna mellan de två könen inte har minskat trots ekonomisk utveckling. Detta samtidigt som 50 procent av alla kvinnor är ute på arbetsmarknaden i jämförelse med 80 procent av männen.

"Tack vare Claudia Goldins banbrytande forskning vet vi mycket mer om de underliggande faktorerna och vilka hinder som kan behöva undanröjas i framtiden", säger Jakob Svensson, ordförande för ekonomipriskommittén i ett pressmeddelande.

Tredje gången en kvinna får priset

Det är nu blott tredje gången en kvinna får priset efter att Elinor Ostrom tilldelades det 2009 och Esther Duflo 2019.

Claudia Goldin är dock den första kvinnan att ensam ta emot priset.

På presskonferensen försökte kommittén komma i kontakt med pristagaren – dock utan framgång:

– Jag var i kontakt med henne tidigare och hon var väldigt överraskad men väldigt glad, säger ordförande Jakob Svensson.