Karriär

NCC: ”Största problemet är att folk är rädda för att berätta”

Gunnar Bäckström är group compliance officer på NCC. Foto: Jenny Gaulitz
Gunnar Bäckström är group compliance officer på NCC. Foto: Jenny Gaulitz

Byggföretaget NCC fokuserar på att få fler att berätta om vad de utsatts för. Nu arbetar företaget med att informera om sin visselblåsarfunktion.

Publicerad

– Byggbranschen har nog känt till att det finns problem sedan tidigare. Redan förra året satte vi i gång en del kampanjer om mångfald och diskriminering, där sexuella trakasserier ingår, och de fick nytt vind i seglen när #metoo drog igång, säger Gunnar Bäckström, group compliance officer på NCC.

Har ni på NCC vidtagit några nya åtgärder sedan uppropen #metoo och #teknisktfel?

– Vi har informerat mycket tydligare att det här inte är acceptabelt beteende och också upplyst hur man anonymt kan agera om man känner sig utsatt. Bakom det här ligger en enorm rädsla från dem som lämnar uppgifterna att det kommer att ge negativa konsekvenser för dem. Därför har vi jobbat med att se till att vi har ett system för visselblåsare som garanterar att vi i allra möjligaste mån skyddar uppgiftslämnare. Där har vi vårt största problem.

Ett av kraven från gruppen bakom #teknisktfel är att utbilda chefer i att hantera och upptäcka sexuella trakasserier. Gör ni det i dag?

– Vi har inte infört några nya utbildningar, men vi har generella utbildningar om våra värderingar. Men man kan säga att det naturligtvis är en fråga som i slutänden kommer att bli än mer viktig. Vi diskuterar om vi ska utbilda mer i mångfald och diskriminering, och detsamma gäller sexuella trakasserier.

---

Läs svaren från fler svenska teknikjättar här: