Karriär

Minska stressen – så blir drömjobbet lättare ditt

Att söka ett nytt jobb följs ofta av osäkerhet som kan orsaka stress. Experten tipsar om hur du lugnar ner dig – och får drömjobbet. Foto: TT, New Woman / Mark Bramley /BCM, Oredia / Patrice Lucenet
Att söka ett nytt jobb följs ofta av osäkerhet som kan orsaka stress. Experten tipsar om hur du lugnar ner dig – och får drömjobbet. Foto: TT, New Woman / Mark Bramley /BCM, Oredia / Patrice Lucenet

Jakten på ett nytt jobb tar tid och kan leda till utmattning. Men det går att minska stressen.

Publicerad

Att söka ett nytt jobb följs ofta av osäkerhet som kan orsaka stress, särskilt om du väljer att satsa på många webbaserade ansökningar. Jobbar du dessutom redan 40 timmar i veckan finns en risk att du slår knut på dig själv.

Rachel Montanez, karriärcoach med inriktning på utbrändhet, har i en artikel i Forbes listat sina tips för att minska jobbsökarstressen.

1. Slarva inte med sömnen

Sömnbrist driver på utbrändhet. Att vila mer får dig att må bättre, men ger också energi för att tänka kreativt och målinriktat.

2. Nätverka och minska tidsåtgången

En rapport från Linkedin från 2016 visar att många anställs på företag där de har kontakter. Andra undersökningar visar att företag ofta hittar kvalificerade personer genom andra källor än ansökningar. Men om du väljer att söka genom ett formulär, se till att avsluta det. Det kan ta upp till en timme att skriva en stark ansökan, så fundera på vad du kan lära dig av varje försök.

3. Gå inte igång för mycket

Det är lätt att bli entusiastisk över en annons, men först efter intervjun vet du om jobbet verkligen är perfekt. Undvik att lägga alla ägg i en korg eftersom det då kan bli svårare att komma vidare och se andra möjligheter.

4. Var realistisk och smart

Det tar tid att hitta ett nytt jobb. Fira därför små vinster som leder mot den rätta rollen. Sätt upp delmål som tar dig framåt och tänk smart kring målen. De bör exempelvis vara specifika, mätbara och nåbara. Var realistisk kring vad du själv vill och vad du kan tillföra en ny arbetsgivare.

5. Bedöm din stressnivå

Forskning visar att stress påverkar den del av hjärnan som styr beslutsfattande, men också fokus och känslor. Som en del av karriärstrategin kan det därför vara bra att bedöma nuvarande stressnivå. Var lite snäll mot dig själv och delta i aktiviteter som stärker självförtroendet.