KARRIÄR

Ulrika Lindstrand är ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Ingenjörslöner: Årtionden tills kvinnor är ikapp – ”Otroligt nedslående”

Det kan ta nästan 50 år innan kvinnliga ingenjörer som grupp når samma medellön som männen, enligt en prognos från Sveriges Ingenjörer. De senaste tio åren ökade dessutom de så kallade oförklarade löneskillnaderna mellan könen något. ”Risken är att kvinnor väljer bort ingenjörsyrket, säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Publicerad Senast uppdaterad

Lönegapet mellan kvinnliga och manliga ingenjörer minskar för långsamt, menar Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer (SI). 

I en rapport, som släpps på internationella kvinnodagen, den 8 mars, visar SI hur rålönegapet – skillnaderna mellan mäns och kvinnors medellöner – minskat med totalt 1,6 procent de senaste tio åren. 

– Kvinnodagen är ett bra tillfälle att visa hur det faktiskt ser ut och det är otroligt nedslående att se att vi inte kommit längre år 2025 och att det går så långsamt, säger Ulrika Lindstrand. 

”Dröjer till 2072”

Lönedatan är hämtad från SI:s medlemsenkät från 2024 och visar att lönegapet förra året landade på 6 200 kronor, vilket motsvarar 9,6 procent. I rapporten ”Vi kan inte vänta till 2072” har SI gjort en schablonprognos som visar att det kan ta närmare 50 år innan gruppen kvinnliga ingenjörer har samma medellön som sina manliga kollegor. 

– Om minskningen av lönegapet fortsätter i samma takt som de senaste tio åren så dröjer det till 2072 innan vi når jämställda löner, säger Ulrika Lindstrand.

 Med så tydliga löneskillnader ser Ulrika Lindstrand en risk att rekryteringen av nya ingenjörer hämmas. 

– Det håller inte att ha det så i en tid när vi behöver fler ingenjörer. Risken är att unga kvinnor väljer bort ingenjörsutbildningarna och de som redan har gått en kan dra nytta av att utbildningen är bred och gå till andra branscher, säger hon. 

fakta

Medellöner ingenjörer 2024

Civilingenjörer

Kvinnor: 59 400 kronor.
Män: 66 400 kronor.

Högskoleingenjörer

Kvinnor: 51 900 kronor.
Män: 56 900 kronor.

Samtliga ingenjörer

Kvinnor: 57 700 kronor.
Män: 63 900 kronor.

Siffrorna visar det så kallade rålönegapet, alltså medellön för alla ingenjörer. Här tas inte hänsyn till strukturella skillnader såsom ålder, typ av utbildning eller bransch.

Källa: Sveriges Ingenjörers lönestatistik 2024

Sämre trend för oförklarade lönegapet

I rapporten redogör SI även för det som kallas det oförklarade lönegapet. I den siffran tas hänsyn till strukturella faktorer som påverkar en individs lön, såsom ålder, typ av utbildning, heltids- kontra deltidsarbete samt arbetsmarknadssektor. Det oförklarade lönegapet ger enligt SI en mer ”korrekt” bild av löneskillnaderna mellan könen. 

Med i den beräkningen syns en ännu sämre trend. Mellan 2023 och 2024 minskade det oförklarade lönegapet med 0,2 procentenheter till 4,2 procent. Sett över en tioårsperiod har den dock stigit från 4 procent. 

Ni skriver själva att den oförklarade löneskillnaden ger en mer korrekt bild, varför tycker ni ändå att rålönegapet är relevant att använda i er prognos? 

– Det forskning visar är att bland annat innovation gynnas av diversifierade team, och då gäller det inte bara kön utan även andra bakgrunder. 

Det finns med andra ord ett direkt värde, menar Lindstrand, i att ha en jämnare fördelning mellan könen inom de olika ingenjörskompetenserna. 

– Inom ai-utveckling är det exempelvis jätteviktigt att ha personer med olika bakgrunder så att det blir en inkluderande slutprodukt, säger hon. 

SI: Bör sträva efter rättvisa

Enligt Ulrika Lindstrand är det framförallt upp arbetsgivarna att ”ta sig i kragen” och lyfta löner för kvinnor. Det gör de genom att skapa en inkluderande kultur, och genom att alltid sätta lön efter en individs potential och bidrag till bolaget, menar hon. 

– Vi ser ofta att företag gärna tar in ny personal till lägsta möjliga kostnad, men det bör inte vara upp till varje individ att vara proffsförhandlare. Då tänker jag särskilt på våra yngsta medlemmar. Kommer du direkt från utbildningen ska du som ung ingenjörskvinna inte själv behöva se till att du får samma ingångslön som dina jämnåriga kollegor med liknande bakgrund och uppgifter. 

Enligt Ulrika Lindstrand handlar det dels om att visa respekt för ingenjörsyrket och dels om att ingångslönerna spelar stor roll för individen. 

– Kommer du in på en felaktig lön så hänger det med resten av livet, säger hon. 

Ulrika Lindstrand menar att både rättvisa och innovation blir lidande om kvinnor ges lägre löner. Men också att jämställda löner ligger i teknikföretagens egna intressen. 

– Det handlar också om employer branding. Dagens unga lägger otroligt mycket vikt vid vad företag visar upp utåt. Då måste man visa att man i verkligheten står upp för de principer man säger sig ha.

fakta

Om rapporten

Underlaget till lönestatistiken och prognosen bygger på svar och data från 84 900 av Sveriges Ingenjörers medlemmar. 

Svarsfrekvensen var 63 procent. 

Bland de svarande utgör kvinnor 30 procent men andelen är högre i åldersgruppen 20 till 29 år: 39 procent bland civilingenjörer och 31 procent bland högskoleingenjörer.

Källa: Sveriges Ingenjörer