ENERGI

Bild från Northvolts huvudkontor i Stockholm. Arkivbild

Klart: Northvolt ansöker om konkurs

Northvolt har lämnat in en konkursansökan, uppger Stockholms tingsrätt för TT. ”Detta är den enda tillgängliga lösningen”, skriver Northvolt.

Publicerad Senast uppdaterad

Tusentals anställda i Skellefteå, Västerås och Stockholm berörs av konkursen.

– Det är verkligen med ett tungt hjärta vi har ansökt om konkurs i dag. Detta var inte ett lätt beslut att fatta, säger Tom Johnstone, interimsordförande i Northvolt.

Konkursansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt under onsdagsmorgonen. Den kommer efter flera månaders försök att hitta nytt kapital och strukturera om skuldberget under konkursskydd i USA, enligt Chapter 11 i USA:s konkurslag.

Nu lämnas verksamheten över till en konkursförvaltare, som utses av Stockholms tingsrätt. Denna ska nu leda arbetet med att sälja av Northvolts tillgångar och verksamhet för att få in pengar till fordringsägarna i konkursen.

Enligt Johnstone finns det en möjlighet att driva vidare Northvolts verksamhet med nya ägare och därmed rädda en del av de nästan 5 000 jobb som riskerar att gå upp i rök i konkursen.

– Nu avslutar vi detta avsnitt, men vi blickar fortfarande in i nästa, säger Johnstone när han avslutar en pressträff om beslutet på Nortvholts huvudkontor.

Han säger att många produktionsproblem har åtgärdats och utflödet av pengar har bromsats. Det har även förts samtal med såväl industriella som finansiella partner om nytt kapital under Chapter 11-processen.

– Men jag kan inte lova något. Det är upp till konkursförvaltaren, säger han.

Mångmiljardskulder

I ansökan för en chapter 11-process i Texas, USA, i höstas angav Northvolt skulder på 5,8 miljarder dollar, motsvarande cirka 58 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande skriver Nortvholt att styrelsens beslut var "den enda tillgängliga lösningen".

Northvoltägaren Vargas Holdings vd Carl-Erik Lagercrantz beklagar "det svåra beslutet" i ett mejl till TT.

Han tillägger att han fortfarande ser inhemsk europeisk batteriproduktion som "avgörande" för konkurrenskraften.

"Jag hoppas att den expertis och kunskap som har utvecklats under Northvolts resa kommer att fortsätta driva den gröna omställningen framåt".

Konkursansökan gäller enheterna Northvolt AB, Northvolt Ett AB, Northvolt Labs AB, Northvolt Revolt AB och Northvolt Systems AB.

De anställda fick information om beslutet på onsdagsmorgonen efter det avgörande styrelsemötet.

Sveriges Ingenjörer: Tufft besked

 I en kommentar skriver Unionen-klubben att det är en mörk dag i Skellefteå.

"Vi har nu fått besked av Northvolt att man ansökt om konkurs i Sverige. Det är såklart ett tungt besked och en väldigt mörk dag för alla oss som varje dag jobbat hårt och hoppats att bolaget ska ta sig igenom denna tuffa tid", säger Shaneika Jeffrey, vice ordförande för Unionen-klubben på Northvolt Ett i Skellefteå.

Sveriges Ingenjörer, som organiserar ungefär 650 av de berörda anställda, skriver att beskedet är "förödande".

”Det här är ett tufft besked för våra medlemmar, som slitit hårt för att rädda företaget. För den gröna omställningen och för svensk konkurrenskraft skulle det vara förödande om de investeringar och den kompetens som förvärvats inte togs till vara. Europa behöver en batteritillverkning i världsklass”, säger Ulrika Lindstrand, förbundsdirektör Sveriges Ingenjörer.

Redan på tisdagen började det sippra ut uppgifter om att en konkursansökan var på gång. Detta eftersom batteritillverkaren inte fått in något nytt kapital i tillräcklig utsträckning, samtidigt som pengarna är slut.

Det krisdrabbade företaget är sedan i höstas under rekonstruktion, i ett så kallat chapter 11-förfarande, vid en domstol i Texas, USA.

Dess huvudsakliga verksamhet drivs vid en stor batterifabrik i Skellefteå, med tusentals anställda. Northvolt har även många anställda i Västerås och Stockholm.

FAKTA

Flest anställda i Skellefteå

Northvolt ansökte i höstas om konkursskydd i en domstol i Texas enligt Chapter 11 i USA:s konkurslag. Inför ansökan försökte den krisdrabbade batteritillverkaren under flera månader förgäves få in nytt kapital och nya lån för att inte gå omkull.

Krisen tog fart sedan den tyska storkunden BMW i juni drog tillbaka en order värd över 20 miljarder kronor på elbilsbatterier, till följd av kvalitets- och produktionsproblem.

Inför julen fick Northvolt klartecken från fordringsägare att fortsätta betala anställda, nyckelleverantörer, skatter och försäkringar samt allmännyttiga tjänster för att kunna fortsätta driva verksamheten under konkursskyddet.

Merparten av Northvolts anställda jobbar på batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå. Det finns också verksamhet i Västerås, Stockholm samt vid de planerade batterifabrikerna i Tyskland och Kanada.