Karriär

Mer beröm skulle inte skada

Vi vill ha mer vardagsberöm av chefen. Äkta uppskattning, som gör att man känner sig sedd. Det tyckte de tillfrågade i en undersökning.

Publicerad

Över hälften, 61 procent, av de tillfrågade i Du&jobbets undersökning, tyckte att det visas för lite uppskattning på arbetsplatserna överlag. Men att kollegerna var bättre på att ge beröm än vad chefen är.

Kanske det är med chefer som med den äkta mannen vars hustru klagade på för att han inte sa att han älskade henne: ”Jag har sagt det till dig en gång och kommer att meddelade dig om det skett en förändring”.

Lite så tror feedbackexperten Stefan Gunnarsson att orsaken ser ut. Han är inte förvånad av undersökningsresultatet, i princip alla medarbetarundersökningar visar att människor saknar bekräftelse.

– Det finns fortfarande många av den gamla skolans chefer som nöjer sig med att berömma eller kritisera vid medarbetarsamtalet en gång om året, säger han till Du&jobbet.

Han tror också att en del chefer säkert vill ge mer uppskattning, men befinner sig på för stort avstånd till medarbetarna.

Bara två av tio i undersökningen av bortåt 4 000 personer tycker sig få tillräckligt med uppskattning från kolleger och chefer – cheferna fick för den delen inte heller vidare mycket beröm till vardags.

För att beröm ska göra verkan, måste det kännas äkta och befogat, inte slentrianmässigt eller manipulativt. För 14 procent spelade inte berömmet så stor roll, och för tre procent var det direkt pinsamt med beröm.

Vissa påpekade också att beröm visserligen är berömvärt, men att lönelyft är ett välkommet alternativ.